Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
13.10.2017 / Landsbygdens Folk
Livsmedelsombudsmannen
kan inte påverka priser

I Finland bereds som bäst tillsättandet av en livsmedelsombudsman. Efterfrågan på en liknande tjänst som i England är stor i synnerhet från primärnäringarna som de senaste åren har sett sina egna marginaler minskat medan handeln har ökat sina.
Men trots gemensamma regler för livsmedelsleverantörer och handeln står merparten av de engelska jordbrukarna utanför. Orsaken till det är enligt Matthew Sabourin, drift- och verksamhetsledare för livsmedelsombudsmannens myndighet, följande:
- Som myndighet kan vi inte reglera marknaden eftersom den enligt marknadsekonomiska principer måste vara fri. Så de gemensamma spelreglerna berör därmed inte handelns prissättning.
Det engelska systemet skyddar enbart de jordbrukare som levererar direkt till handeln, vilket är en bråkdel av kåren. Men Sauborin menar ändå att inrättandet av en livsmedelsombudsman har haft positiva effekter också för primärnäringarna.
- Att samarbetet mellan leverantörer och handel fungerar bättre har långsiktiga fördelar också för primärproducenterna, säger han.

NFU inte helt nöjda
Christine McDowell, rådgivare för livsmedelskedjan vid NFU, Englands motsvarighet till SLC, håller inte riktigt med. NFU har 58.000 medlemmar som omfattar cirka 75 procent av landets jordbrukare och odlare.
- NFU vill se en utökning av GCA:s (livsmedelsombudsmannen) befogenheter så att också primärnäringarna omfattas av de gemensamma spelreglerna. Jordbrukarna måste också vara skyddade om de blir behandlade dåligt och upplever att de blir överkörda, säger McDowell.
Hon berättar att NFU har tagit fram egna spelregler inom till exempel mjölk- och köttsektorn.
- I handboken lyfter vi upp hur avtal görs upp och andra viktiga saker som ska skydda jordbrukaren. Men för uppköparna är det frivilligt och då ger det inte effekt. Men spelreglerna borde också omfatta jordbrukarna på något sätt.
Försökte NFU genom intressebevakning påverka utformningen av livsmedelsombudsmannen?
- Jo, från vår sida ville vi att hela kedjan hade omfattats. Men på grund av att fokus låg på konkurrensen inom handeln och förbättra situationen där blev det inte så. Men vi fortsätter trycka på, säger McDowell.
NFU fortsätter lobbandet och ser nu en chans i och med Storbritanniens utträde ur EU.
- Nu borde det vara rätt tid i och med Brexit, men det är ganska tyst i parlamentet nu. Vi vet inte hur högt uppe på agendan det här ärendet finns nu. Mycket kommer att ändra efter Brexit och sanningen är den att ingen vet hur det blir.

Jordbrukarna måste omfattas
Finland bereder som bäst ett utkast till en proposition om tillsättandet av en livsmedelsombudsman och SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback ingår i arbetsgruppen. ÖSP:s trädgårdsutskott har rapporterat sina erfarenheter från besöket till SLC.
- Det var ett mycket intressant besök och vi fick en bild av hur den engelska livsmedelsombudsmannen arbetar, vilka befogenheter hon har och hur lagstiftningen fungerar. Våra intryck har förmedlats vidare till SLC, säger Johanna Smith, ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott.
Smith anser att det redan i beredningsskedet är viktigt att lyfta fram vikten av att livsmedelsombudsmannen i Finland och gemensamma spelregler i högre grad kan omfatta jordbrukare.
- I England ser vi att majoriteten av jordbrukarna inte påverkas. Därför borde vårt eget system utformas så att hela livsmedelskedjan omfattas - inte bara vidareförädlingsföretag och handeln. Det borde alltså på något sätt vara möjligt att lagstifta så att både handeln och industrin förstår spelreglerna, vilket skulle gagna primärnäringarna.
Smith var aningen överraskad över att GCA inte omfattade primärnäringarna. Men hon har förståelse för att det är svårt för en myndighet att få lagstadgade möjligheter att påverka till exempel handelns producentpriser på grund av att det är en fri marknad.
- Men det som vi kanske kan göra i Finland är att anspela på att alla ska behandlas rättvist. Ingen ska bli utnyttjad som nu. För vi ser tydligt att handeln har ökat sina marginaler på bekostnad av vi jordbrukare. Här måste en potentiell livsmedelsombudsman i Finland ha möjligheter att påverka, säger hon.
Trots att det engelska systemet inte omfattar hela livsmedelskedjan tycker hon det är positivt att tjänsten finns.
- Handeln vet att de har ögonen på sig och att de måste sköta sig och följa de gemensamma spelreglerna. Och allt tyder på att de engelska handelsaktörernas beteende har förbättrats.
ÖSP:s besök till livsmedelsombudsmannens myndighet och NFU var det första från en finsk intressebevakningsorganisation.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab