Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
13.10.2017 / Landsbygdens Folk
Atria vill ha 10.000 fler dikor
Atria utvecklar nötköttproduktionen för att säkerställa tillgången på inhemskt nötkött. I dag har ungefär åttio procent av nötköttet sitt ursprung i mjölkproduktionen, men antalet mjölkgårdar och mjölkkor minskar.
Inom det nya utvecklingsprogrammet Diko 2020 uppmuntras avtalsproducenterna att investera i dikoproduktion. Målet är att öka antalet dikor med 10.000 inom Atria.
Sinikka Hassinen, anskaffningschef för Atria Nöt, berättade vid ett pressinfo förra veckan att företaget byggt upp ett helhetskoncept som ska stöda både befintliga och nya avtalsproducenter till en lönsam och kvalitetsmässigt hög nötköttproduktion.
Hon nämnde förmedlingen av avelsdjur och kundrelationschefernas hjälp till exempel i att göra utfodringsplaner och utveckla gårdens verksamhet, liksom smågruppsverksamheten och olika temadagar för producenterna.

Fyra konceptstall
För att öka antalet dikor underlättas investeringen för producenten på olika sätt. Atria har utvecklat fyra olika konceptstall för dikor i samarbete med sina dikoproducenter, byggnadsingenjörsfirman Tiimi och byggföretaget Poukkula. Stallen premiärvisades på Sarka-mässan i år.
- Utgångsläget har varit fungerande och lättskötta byggnader, som möjliggör bra produktionsresultat. Centralt är det förmånliga och kostnadseffektiva byggandet, så att priset per dikoplats hålls inom det budgeterade och att byggandet sker enligt överenskommen tidtabell, förklarade Hassinen.
Stallen kan uppföras som nyckeln-i-hand-byggen och de uppfyller kraven för ersättning för djurens välbefinnande. Två av stallen är för sextio dikor och har sandbäddar. Stallet för 80 dikor har plant golv.
Den fjärde modellen, som också passar ekoproduktion, består av ligg- och utfodringsutrymmen samt en rastgård och är lämplig för 100-130 dikor.

Hjälp med finansieringen
I år förverkligas drygt tusen, nästa år finns planer för 2.500 nya dikoplatser inom Atria.
Hassinen gladdes över hur raskt avtalsproducenterna har börjat genomföra investeringarna.
- Vi uppmuntrar investeringarna med ett investeringstillägg för dikogårdar. Tillägget togs i bruk i april.
Dessutom har Atria i samarbete med OP Företagsbanken utvecklat en ny finansieringsmodell för dikogårdar som köper avelsdjur. A-Emolehmäluotto ger en kreditlimit, inom vilken anskaffningen av avelsdjuren finansieras. Andelslagen Itikka och Lihakunta garanterar lånen.
Enligt Hassinen är den nya finansieringsmodellen förmånligare och långvarigare jämfört med tidigare alternativ.

Förebyggande hälsovård
- Ett välmående djur avkastar bra. Målet är att det ska produceras lika många kalvar per år som det finns dikor på gården, sade Maarit Ilola.
Hon är verkställande direktör på Emovet, ett företag som erbjuder preventiv hälsovård på dikogårdar. Största delägaren i företaget är avelsandelslaget Faba.
- Vi har fjorton veterinärer runtom i landet som hjälper dikogårdarna med preventiv djurhälsovård.
Emovet erbjuder hälsovårdsplaner och regelbundna gårdsbesök av en veterinär.

Nytt dataprogram för dikogårdar
Petri Saarinen från Mtech Digital Solutions berättade om det nya webbaserade programmet "Minun maatilani". Det är ett produktionsuppföljningsprogram för alla dikogårdar.
Programmet sammanställer och visar inmatad data i ett format som gör det enkelt för producenten att följa med produktionen såväl på gårdsbasis som för enskilda djur.
Eftersom det är frågan om ett internetbaserat program behövs inga programinstallationer. De inmatade uppgifterna uppdateras i realtid och är tillgängliga med såväl mobiltelefonen, pekdatorn som datorn.
- Vi kommer att testa programmet på gårdarna under slutet av året.

Anna Kujala
tema.lf@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab