Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
29.9.2017 / Landsbygdens Folk
Finland ska få en livsmedelsombudsman
Arbetsgruppen behövs för att få livsmedelsmarknaden att fungera bättre. I flera utredningar, såväl inhemska som på EU-nivå, har det konstaterats att producenten har en svag ställning inom livsmedelskedjan.
Även riksdagen fäste i somras uppmärksamhet vid frågan i sitt ställningstagande till redogörelsen om livsmedelspolitik Mat2030. I sitt utlåtande förutsatte riksdagen att statsrådet effektivare främjar en genuint fungerande livsmedelsmarknad med lika konkurrensvillkor, vid behov även genom lagstiftningsåtgärder.
- Med nuvarande lagstiftningsåtgärder kan vi inte stärka livsmedelsmarknadens funktion och främja lika konkurrensvillkor, inte heller frivillighet verkar ensamt räcka till. Av denna arbetsgrupp förväntas konkreta förslag på hur läget kan förbättras, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.
Arbetsgruppen kommer att ta ställning till tillämpningsområdet för lag om livsmedelsmarknaden och särskilt till avtalspraxis och ojust handelskutym. Arbetsgruppen ska också ange riktlinjerna för inrättandet av en särskild tjänst som livsmedelsombudsman och ombudsmannens rättsliga ställning, uppgifter och placering.
Arbetsgruppen har för avsikt att få sitt arbete slutfört före utgången av januari 2018. Lagen skulle träda i kraft i början av 2019.

SLC välkomnar beslutet
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. välkomnar inrättandet av en livsmedelsombudsman i Finland från och med ingången av 2019.
- Producenterna har i många år påtalat att den finländska livsmedelsmarknaden behöver en livsmedelsombudsman. Det är en mycket viktig signal att minister Leppä nu tar tag i frågan på allvar, kommenterar Mats Nylund, vice ordförande för SLC.
Nylund påminner även om att den kommande livsmedelsombudsmannen bör ges tillräckliga befogenheter för att på eget initiativ kunna inleda processer för att utreda olägenheter samt eventuellt sanktionera. Den livsmedelsombudsmannamodell som Storbritannien tillämpar är en bra förebild för Finland.
SLC välkomnar även att arbetsgruppen har till uppdrag att ta fram ett underlag för lagstiftning om livsmedelsmarknaden. Många utredningar har visat på att producenterna har en svag ställning i den finländska livsmedelskedjan.
- Eftersom den nuvarande lagstiftningen inte erbjuder tillräckliga verktyg för att skapa balans inom livsmedelskedjan och ta tag i ojusta handelsmetoder, behövs nya åtgärder även på lagstiftningsnivå. I slutändan har det visat sig att det är bonden längst ner i kedjan som hamnar i kläm på grund av livsmedelskedjans obalans, säger SLC:s ordförande Holger Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab