|
29.9.2017 / Landsbygdens Folk
Provisoriska Ceta-avtalet främjar handeln med Kanada
Enligt EU-kommissionen är det uppenbart att Ceta öppnar helt nya chanser för jordbruket och livsmedelsindustrin. Öppningen av EU-marknaden för vissa kanadensiska produkter balanseras upp av växande exportmöjligheter.
Enligt avtalet avvecklas 98,6 procent av de kanadensiska tullarna och 98,7 procent av de europeiska tullarna. Inom de flesta områden försvinner tullarna genast. På vissa områden, bland annat jordbruket, har parterna enats om övergångstider mellan tre och sju år.
Tullkvoter skyddar känsliga agrarprodukter
Tullarna på jordbruksprodukter avvecklas i något mindre utsträckning än industriprodukter. Inom jordbruket ska 91,7 procent av tullarna avvecklas. Efter den sjuåriga övergångstiden återstår bara tullar på så kallade sensibla produkter.
Kanada får skydda sin mjölkproduktion med tullkvoter medan EU tillgriper motsvarande skydd för sin nöt- och grissektor. De nuvarande handelshindren för fågelkött och ägg berörs inte. De fortsätter att gälla i både Kanada och EU.
Kanada får tullfritt exportera 50.000 ton nötkött och 75.000 ton griskött till EU per år. I gengäld ska det bli lättare att exportera EU-produkter som ost, viner, starksprit, frukt och grönsaker, förädlade livsmedel och ursprungsmärkta EU-specialiteter till Kanada.
I praktiken fördubblar Kanada sina kvoter för importerad ost från EU. Det är goda nyheter för den europeiska mejeribranschen. Lättnaderna gäller både kvalitetsost och den industriost som används i förädlade livsmedel.
Under förhandlingarna har EU tryggat ett skydd för 143 geografiska beteckningar för livsmedelsprodukter som ska säljas på den kanadensiska marknaden. Bestämmelserna ska också säkerställa miljömässiga och sociala standarder.
Avtalet tillåter EU att också framöver förbjuda hormonbehandlat kött och genetiskt förändrade organismer. Kemiska substanser för jordbruket kan importeras från Kanada, förutsatt att produkterna inte utgör risk för hälsan.
Avtalet med Sydkorea användes som modell
Förebild för Ceta är EU:s frihandelsavtal med Sydkorea, som trädde i kraft 2011. Avtalet har kännbart ökat den ömsesidiga handeln med varor och tjänster. EU-exporten av varor till Sydkorea har ökat med 55 procent. På tjänstesidan är ökningen 40 procent.
Under 2016 exporterade EU varor för 35 miljarder euro till Kanada, som är EU:s tionde viktigaste handelspartner. Omvänt är EU Kanadas nästviktigaste handelspartner. Enligt EU-statistiken är 865.000 europeiska arbetsplatser beroende av handeln med Kanada.
Avtalet ska ännu ratificeras av parlamenten i EU:s medlemsländer. Lettland, Danmark, Spanien, Kroatien och Malta har redan ratificerat Ceta.
Den belgiska provinsen Valloniens parlament försökte förra hösten stoppa Ceta med motiveringen att det hotar den inhemska produktionen av nötkött. Blockaden kunde avvärjas med en ny skyddsklausul som träder i kraft om marknadsstörningar hotar.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg
|
|