|
22.9.2017 / Landsbygdens Folk
Smörbristen är ett globalt problem
Smörbristen är en global företeelse som sätter sin prägel på priserna. Nästan alla stora smörexportörer har bromsat exporten för att hålla smör kvar i lager. Konsumtionen av smör ökar i hela världen, i EU, USA, Australien, Nya Zeeland och Kina.
I Tyskland och flera andra europeiska länder har priset på ett 250 grams smörpaket fördubblats till omkring två euro. De franska bagerierna måste höja priset på croissanter som andra smörbaserade produkter.
I Tjeckien har snatterierna av smör alarmerat handeln. Smör har blivit en intressant produkt för tjuvar som säljer varan vidare till hälare. I veckan ertappades en tjuv som försökte stjäla 150 smörpaket i en supermarknad.
Konsumenterna köper igen smör
Enligt FN-organisationen FAO steg smörpriset redan i juni till alla tiders rekordnivå. Marknadsanalytikerna räknar upp flera olika skäl till att smör plötsligt har blivit en så dyr och eftertraktad produkt.
Avvecklingen av mjölkkvoterna i EU förorsakade en plötsligt ökning av mjölkproduktionen. Mjölkpriset föll och branschen hamnade i kris. Mjölkbönderna svarade med att sälja sina kor och produktionen sjönk. Då började priset klättra igen.
Hanteringen av mjölkkrisen spelar säkert en roll i sammanhanget, men det är inte hela sanningen, hävdar EU-kommissionen. Enligt kommissionen har produktionen minskat i några medlemsländer men ökat på annat håll i unionen. Resultatet är ett nollsummespel.
Livsmedelsindustrin tror att konsumenterna har reagerat på nya forskningsrön som friar smöret från misstankar om hälsorisker. Följden är att konsumenterna överger lättprodukterna till förmån för mejeriprodukter med högre fetthalter.
En annan orsak är själva organisationen i handeln med mejeriprodukter. Mjölkfett och mjölkprotein avyttras på separata vägar inom den internationella handeln. Vid framställningen av ett kilo smör uppstår 19 kilo skummjölk.
Världsmarknadspriset på smör har stigit till mycket höga nivåer på grund av stor efterfrågan på fett. Efterfrågan på skummjölkspulver är betydligt lägre och det finns betydande kvantiteter i EU:s interventionslager.
Lönsammare att framställa ost
EU sitter fortfarande på 350.000 ton skummjölkspulver som under mjölkkrisen köptes in till interventionslagren för att stabilisera mjölkpriset. Kommissionen har trots upprepade försök inte lyckats bli av med lagren till förnuftiga priser.
För de europeiska mejerierna har det blivit lönsammare att producera ost i stället för smör och den förargliga biprodukten skummjölk. Av den anledningen tror branschen inte på en snar lösning på smörbristen.
EU-kommissionen medger att smörbristen är en realitet. Ingen snabb bättring är i sikte. EU-produktionen av smör kan fortsätta att minska med omkring tre procent under detta år. Fram till slutet av året räknar EU med en smörbrist på omkring 60.000 ton.
Copa-Cogeca har kritiserat förhållandet mellan det smörpris som konsumenten betalar och invägningspriset på mjölk. Invägningspriset hankar efter smörpriset. Enligt producenterna är detta ett tecken på de orättvisa styrkeförhållandena i matkedjan.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg
|
|