|
22.9.2017 / Landsbygdens Folk
Nya Zeelands farmare riskerar metanavgifter
Regeringspartiet National Party med premiärminister Bill English har framgångsrikt lotsat Nya Zeelands ekonomi till ett läge som många andra kan avundas. Den ekonomiska tillväxten ligger på fyra procent med bara fem procent arbetslöshet.
Ännu för några veckor sedan hade English ett betryggande försprång i valkampanjen och kunde till och med hoppas på att regera med absolut majoritet. I början av augusti försvann segervittringen efter att Labour oväntat bytte ordförande.
Jacinda-effekt
Då tillträdde den unga och karismatiska Jacinda Ardern i spetsen för Labour. Sedan dess har Labour snabbt tagit in på försprånget och har till och med gått om National Party i opinionsundersökningarna.
Den så kallade Jacinda-effekten kan bli farlig för Bill English. Landets farmare är mindre övertygade av den nya kandidaten. Jacinda Ardern vill göra Nya Zeeland till ett CO2-neutralt land fram till 2050 och det kan bli dyrt för jordbruket.
Jordbruket svarar för nästan hälften av Nya Zeelands utsläpp av drivhusgaser i form av metan och lustgas. Om Labour vinner valet måste jordbruket från och med 2020 betala för 10 procent av sina emissioner och delta i emissionshandeln.
Labour ställde samma förslag redan 2008 under sin tid i regeringen och baxade det till och med genom parlamentet. Men Labour förlorade följande val och den konservativa regeringen lät planen falla.
Producenterna satsar på forskning
Enligt producentorganisationen FFNZ är farmarna redo att delta i klimatskyddet, men emissionshandeln är inte den rätta vägen. Kostnaderna för jordbruket beräknas i början till 51 miljoner euro men ökar snabbt då jordbrukets emissionskostnader börjar stiga.
Senare kan jordbrukets belastning stiga till 510 miljoner euro, har FFNZ räknat ut. Det kan bli riskabelt med tanke på Nya Zeelands internationella konkurrenskraft på världsmarknaden, varnar producenterna.
Producenternas klimatexperter befarar att Nya Zeelands jordbruksproduktion kommer att vandra ut till andra länder med mindre klimatvänliga jordbruksmodeller. Producenterna efterlyser i stället större anslag för forskning på området.
Enligt FFNZ har man redan nått framsteg med metanhämmande fodertillsatser, avelsteknik och vaccineringar mot metanutsläpp. Det kan gå illa om Nya Zeeland som enda land i världen införlivar jordbruket i emissionshandeln, varnar producenterna.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg
|
|