|
15.9.2017 / Landsbygdens Folk
På lördag kan konsumenterna köpa produkter direkt från gårdarna
- Det är första gången vi är med. Jag anmälde mitt intresse för att sälja våra produkter direkt på gården för att jag vill bekanta mig med konceptet. Men jag har ingen aning hur det kommer att gå. Jag hoppas att intresset är stort, säger Henrik Ingo, som driver Ingo fårgård i Veikars i Korsholm.
Ingo är en av närmare 190 gårdar som har anmält sig till "Köp av bonden!"-dagen som ordnas i runtom i landet på lördag. Bakom evenemanget, som ordnas för andra året, står Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020. Bland medarrangörerna finns också SLC och MTK.
Bra initiativ
- Bakgrunden till dagsevenemanget var att skapa en gemensam dag då gårdar och producenter i hela landet kan hålla öppen gård och sälja produkter direkt från gården. Även gårdar som inte i allmänhet har direktförsäljning kan delta i temadagen som påminner om en slags pop up-dag som gården fritt får utforma som det passar gården bäst. Köp av bonden!-dagen är också en ypperlig möjlighet för producenter att testa marknaderna om man funderar på att ta fram egna produkter direkt till konsumenter och få direkt feedback från konsumenterna, säger SLC:s informatör Mia Wikström, som är med i koordineringsgruppen för evenemanget.
Ingo tycker det är bra att producentorganisationerna är med och bereder möjligheter och enkla plattformar för producenter att öppna upp sina gårdar och sin produktion för besökare och sälja produkter direkt från gården samt att ge draghjälp med marknadsföring.
- Alla sådana här evenemang är i grunden bra. Allt som bidrar till att vi producenter kan närma oss konsumenterna är positiva. Därför har vi också valt att gå med i år, säger han.
Ingo levererar produkter inom ramen för Reko i Vasa. Han kommer också att sprida budskapet om att de medverkar i evenemanget på försäljningskanalens Facebooksida.
- Jag kommer att ha en annons där och det hoppas jag lockar fler besökare.
Skördesäsongen en utmaning
Antalet gårdar är störst i Egentliga Finland där 45 gårdar medverkar. Många gårdar i Nyland, varav fyra på SLC:s verksamhetsområde, medverkar också. I Österbotten är andelen däremot mycket mindre där endast Ingo medverkar.
- Det här är ett relativt nytt evenemang och på många håll ordnas dessutom flera lokala skördemarknader och -fester, vilka kan konkurrera med den relativt nya Köp av bonden-dagen. Många producenter har kanske inte möjlighet att vara med om flera evenemang eller så räcker kanske inte råvarorna till, säger Wikström.
- I och med Finlands 100 års jubileum har det i år dessutom funnits ovanligt många aktiviteter och evenemang att välja mellan jämfört med andra år. I år när skördesäsongen dessutom kommer igång sent kan tidpunkten i praktiken vara den största utmaning för många gårdar. Vi hade förstås gärna sett en större ökning av antalet gårdar som är med jämfört med i fjol, men i praktiken är det realiteterna och läget på gårdarna som avgör möjligheterna att delta i dylika evenemang.
Gårdsboden med andra gången
Gårdsboden i Estby, Kyrkslätt, som drivs av Ingemo och Henrik Fröberg, deltar för andra gången i Köp av bonden-evenemanget.
- Vi betjänar egentligen kunderna som vanligt på lördagen, eftersom Gårdsboden alltid håller öppet från fredag till söndag, men vi hoppas att jippot hämtar ännu mer kunder än vanligt, säger Ingemo.
Gårdsboden fyller 25 år nästa år. Bland stamkunderna finns allt från sommargäster till lokalt folk.
- Många kommer från Helsingforsregionen. Vi har flera kunder som regelbundet besöker oss trots att de inte bor i närheten. När de stora marketarna på allvar började satsa på närproducerat märkte vi en liten nedgång, men nu har kunderna kommit tillbaka, den här gången kanske mer för själva upplevelsen, tror Ingemo. Sommarsäsongen är en livlig tid på grund av alla sommargäster, men också september brukar vara en bra månad.
Allt bakas på egen spannmål
När verksamheten i tiderna startade hade paret bara butiken och i samband med den ett alldeles litet café med ett par små bord. Bageriverksamheten skötte Ingemo själv. I dag har caféet plats för fler och sommartid är även en stor uteterrass i bruk.
En anställd bagare bakar bröd och bakverk fyra dagar i veckan och en anställd jobbar i butiken tre dagar i veckan. Dessutom har man ungdomar från trakten som säsonganställda.
- Allt vi bakar görs på vår egen spannmål. Vi odlar vete, havre, råg och korn och mjölet mals i Andersböle kvarn i Borgå, berättar paret Fröberg.
Spannmålsodlingen sker på sammanlagt 100 hektar, varav 60 är egna och 40 arrendeåkrar. Dessutom odlar Fröbergs potatis.
Förutom de egna spannmålsprodukterna samt bakverk och potatis, säljs också andra småproducenters produkter i Gårdsboden. I utbudet finns allt från kött och korv till ägg, honung, inläggningar, safter, oljor samt rotfrukter och grönsaker.
- Det vi säljer i vår butik får gärna vara lokalt och hantverksmässigt producerat. För oss är det viktigt att produkterna är inhemska, berättar Ingemo.
Förutom Gårdsboden och Ingo fårgård deltar också Malmgård och T&T Lindroos i Lovisa samt Braskas mjölkgård i Mörskom på SLC:s verksamhetsområde.
På lördag ordnas ”Köp av bonden!”-dagen runtom i landet. Ett evenemang där närmare 190 producenter säljer produkter direkt åt konsumenter som får komma ut till gården. En av de som är med är fårproducenten Henrik Ingo i Korsholm som säljer köttprodukter.
Mer information om "Köp av bonden!"-dagen finns på https://ostatilalta.fi/sv/ där producenterna även kan registrera sig.
- Webbsidan fungerar samtidigt som en marknadsförings- och informationskanal gentemot konsumenterna. Jag hoppas att evenemanget med åren hittar sin plats bland olika skördeevenemang, säger Mia Wikström.
I sociala medier hittar man Köp av bonden-dagen under kännetecknet #ostatilalta. Upplevelser från gårdarna kan man dela med sig av i fototävlingen #elämystilalla, som pågår från den 15 till den 24 september.
TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi
|
|