Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
18.8.2017 / Landsbygdens Folk
EU vill ha synpunkter om livsmedelskedjan
Kommissionen befarar att mervärdet i livsmedelskedjan inte alltid fördelas på rätt sätt mellan de olika nivåerna. Små och sårbara aktörer som jordbrukare och småföretag har inte samma möjligheter att påverka priserna som ekonomiskt starka storkoncerner.
Jordbrukarna är den första länken i kedjan. Utan dem skulle det inte finnas råvaror att förädla, sälja och konsumera. Tyvärr är jordbruket ofta den svaga länken, säger agrarkommissionär Phil Hogan i ett pressmeddelande.
EU-kommissionen ska bekämpa otillbörliga affärsmetoder med ett åtgärdsförslag som ska bara färdigt nästa vår. Hogan hoppas att samrådet ska resultera i nya synpunkter som kan beaktas i förslaget.
Kommissionen ska också undersöka öppenheten på marknaden genom hela livsmedelskedjan och se var den kan förbättras. Resultatet från samrådet ska göra det lättare att avgöra om det krävs ytterligare åtgärder för öppenhet.
Enkäten ska också kartlägga intresset för producentsamarbete och så kallade värdedelningsavtal för marknadsbonusar och marknadsförluster som baserar sig på priserna på marknaden. Modellen förekommer redan inom sockersektorn.
En arbetsgrupp har föreslagit olika sätt att stärka jordbrukarnas roll i livsmedelskedjan. Samrådet ska bygga vidare på detta och ge kommissionen information inför eventuella åtgärder i framtiden.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

FOTNOT: Frågeformuläret finns än så länge bara på engelska men ska snart finnas tillgänglig även på svenska på: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/AGRISurveyUTPs

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab