|
4.8.2017 / Landsbygdens Folk
Man kan förebygga människohandel i säsongarbete
- Utländska arbetstagare som kommer till Finland gör en värdefull och uppskattad arbetsinsats i trädgårdar, växthus, bärodlingar och plockningen av skogsbär. Säsongsarbete är i grunden en positiv upplevelse för alla parter, framhåller IOM i sitt pressmeddelande om guiden. Arbetsgivare får hjälp av motiverade arbetstagare under högsäsongen, och jobbet i Finland kan trygga arbetstagarnas utkomst för hela året.
Enligt IOM har ändå fall av arbetskraftsexploatering upptäckts även i Finland, som i värsta fall kan ta sig uttryck som grovt utnyttjande av arbetskraft, rent av människohandel. Detta också trots att människohandel är straffbar.
Guiden är gjord i samarbete med myndigheter och experter som arbetar mot människohandel samt med berörda organisationer i branschen.
Människohandel är en kedja av händelser som leder till att arbetstagaren avsiktligt utnyttjas, heter det i guiden. Arbetstagaren får ofta vilseledande uppgifter om bland annat lön och arbetsförhållanden i samband med rekryteringen och resan till Finland. Verkligheten märker arbetstagaren först i Finland, ofta i form av långa arbetsdagar utan skälig ersättning och ledighet. Arbetstagaren står ofta i skuld till den som har ordnat jobbet och kan inte säga upp sig av rädsla för att mista sin inkomst.
- Skam, självanklagelse och pressen att leva upp till familjens förväntningar kan göra det svårare att berätta om missförhållandena, heter det i guiden.
Guiden är indelat i två huvudavsnitt, varav det första går ut på att känna igen riskerna för att något är på tok och det andra att förebygga problem.
För att ta ett exempel så kan man känna igen risken för att något inte är som det ska vara om arbetstagaren saknar uppehålls- och arbetstillstånd i Finland eller tillstånden inte längre är i kraft.
Sådana här situationer kan åtminstone delvis förebyggas genom att man på förhand kollar om arbetstagaren har gällande tillstånd i skick. Vid behov kan man be om råd av migrationsverket.
Ett annat exempel är att arbetstagaren inte har något socialt umgänge inom eller utanför arbetsgemenskapen. Det är en kontaktperson som sköter alla arbetstagarens ärenden. Man kan då uppmuntra arbetstagaren att lära sig svenska eller finska och att lära känna den lokala befolkningen runt omkring.
Man bör också förvissa sig om att arbetstagaren har försäkringsskydd och tillgång till bland annat hälsovård.
Ännu ett exempel kan vara att lönen inte motsvarar den överenskomna nivån.
Det här kan man förebygga genom att betala ut lönen på arbetstagarens eget konto. Man kan plocka guiden från IOM:s finländska hemsida på internet www.iom.fi. I skrivande stund lyckades LF ladda ner guiden också på svenska via länken från det finska pressmeddelandet men inte från det svenska.
IOM (International Organization for Migration) är FN:s avdelning för migration. IOM samarbetar med både regeringar, mellanstatliga organisationer och medborgarorganisationer.
Organisationen grundades 1951 för att jobba för fasta ramar kring de dåvarande flyttningsrörelserna i Europa, som var en följd av det kaos som andra världskriget förorsakade.
IOM arbetar för att främja social och ekonomisk utveckling i flera av de länder som många asylsökande kommer ifrån, bland annat genom att se till den roll som återvändande asylsökande kan ha i detta. I IOM:s regi bedrivs ett stort antal projekt inom ramarna för så kallat assisterat frivilligt återvändande, som riktar sig till både personer med uppehållstillstånd och asylsökande som fått avslag på sin ansökan. IOM erbjuder bland annat rådgivning före avresan, praktisk assistans med resedokument och återintegration på plats.
|
|