Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
28.7.2017 / Landsbygdens Folk
Ekoförordningen ligger ännu på is
Ekoförordningen kom aldrig upp till diskussion. Motiveringen var att förslaget ännu måste förbättras på vissa punkter. En rad så kallade tekniska anpassningar ska dryftas under sommaren och möjligen en god bit in på hösten.
Det estniska ordförandeskapet tog bort ärendet från föredragningslistan efter konsultationer med EU-kommissionen. Initiativet kom från Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt.
Några konkreta detaljer har inte lämnats ut men de tyska eko-organisationerna har uttryckt ett stort missnöje med den kompromiss som i sista stund förhandlades fram mellan kommissionen, parlamentet och medlemsländerna.
Missnöjet har bland annat fokuserats på kontrollerna och gränsvärden för spår av växtskyddsmedel i ekologiska produkter. De tyska ekoproducenterna anser att den nya ekoförordningen inte alls tjänar branschens intressen.
Det tyska fältet har hela våren krävt att förhandlingarna ska brytas. Branschorganisationerna kräver i stället en vidareutveckling av den nuvarande ekoförordningen eller ett helt nytt förslag. Det har satt press på den tyska jordbruksministern Christian Schmidt, som kräver en rad tekniska förändringar. Förhandlingarna om ekoförordningen går därmed in i nästa runda. Kommissionen, parlamentet och medlemsländerna måste igen sätta sig kring förhandlingsbordet.
Möjligen kan omröstningen om ändringsförslagen dröja ända till oktober eller november. Schmidt vill ta upp ekoförordningen som ett viktigt tema på det informella ministermötet i Tallinn i september.
Det är däremot oklart när och hur frågan definitivt klubbas av i rådet. Det estniska ordförandeskapet har inte nämnvärt intresserat sig för ekoförordningen och måste nu motvilligt lyfta in frågan på sin agenda för hösten.
Agrarkommissionär Phil Hogan försökte efter ministermötet tona ner meningsskiljaktigheterna om ekoförordningen. I en intervju för nyhetsbrevet TopAgrar marknadsförde han det nuvarande förslaget som en framgång.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab