Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
7.7.2017 / Landsbygdens Folk
Nya ekoförordningen en besvikelse

En odlare vars företagsverksamhet berörs av den nya ekoförordningen är Kaijus Ahlberg vid Puutarhatoimisto Ahlberg Oy i Sibbo. Den anrika handelsträdgården grundades 1922 i Helsingfors, flyttade till Sibbo 1967 och övergick till ekologisk produktion 2000.
Kaijus är tillsammans med frun Minna Tengvall trädgårdsföretagare i tredje generation och har ansvarat för driften sedan 1992. Åkerarealen är 2,4 hektar och växthusarealen 2.300 kvadratmeter.
Ahlbergs befintliga växthus får fortsätta odlas enligt den gamla förordningen fram till 2030, men sedan måste också de uppfylla den nya förordningens villkor. Nya växthus måste uppfylla villkoren redan nu.
- Visst blev ju det här förhandlingsresultatet en besvikelse. Jag har hörts i Bryssel och deltagit i den här beredningen ända sedan den satte i gång för flera år sedan. De nordiska ländernas klimatförhållanden beaktades helt enkelt inte. De sydligare EU-länderna med Spanien i spetsen fick med ett krav på markkontakt. Jag skulle inte ha några problem med att driva växthusodling med markkontakt om vi låg 1.000 kilometer längre söderut, säger Ahlberg.

Markkontakt och rötter
Förordningens krav på markkontakt innebär att växternas rötter fritt ska få söka sig ner i marken. I Norden har man också i ekologiska växthus hittills odlat med avgränsande odlingsbäddar, rännor, odlingsbord eller i krukor.
Förordningen beaktar inte klimatförhållandena utanför växthuset eller vilken marktemperaturen är.
- På en meters djup ligger marktemperaturen på cirka 14 grader under sommaren och det är väldigt svalt. I synnerhet vissa örtväxter som till exempel basilika kräver hög marktemperatur, säger Ahlberg.
Om man odlat i en odlingsbädd av jord har man ändå ofta haft någon slags väv eller fiberduk under. För att få upp temperaturen, men också för att jorden i allmänhet är lättare att kontrollera och för att förhindra att sjukdomar tar sig in i odlingen på det sättet.
- Här hos oss tror jag att vi på grund av de nya villkoren får mest utmaningar med våra skott och baby leaf-produkter.

Klar konkurrensfördel för sydligare länder
När det kommer till vilken odlingsform som helst så har nordiska odlare redan på grund av klimatförhållandena ett tuffare utgångsläge än sina kollegor i Central- och Sydeuropa. Den nya ekoförordningens villkor accentuerar det här ytterligare.
- Det här innebär att sydligare EU-länder får en klar konkurrensfördel. Det värsta med det här är om det innebär att ekologiska produkter i framtiden enbart importeras till Finland.
Ahlberg har under de senaste åren märkt av en ökande efterfrågan på ekologiska produkter, i Finland och i huvudstadsregionen. Också hos storkök och restauranger.
- Att vi i det här marknadsläget får besvärligare och hårdare krav på vår odling är beklagligt. Jag vet också att det bland österbottniska växthusodlare funnits intresse för att gå över till ekologiskt. Men vi får se hur det går med det nu, säger han.

Forskning behövs omedelbart
Kaijus Ahlberg är ändå på det klara med vad som nu behövs; forskning och försöksodling.
- Vi kan inte låta den ekologiska växthusodlingens saga vara all, inte när det finns en efterfrågan på produkterna. Nu gäller att raskt sätta i gång forskning och försöksodling för att ta fram odlingsmetoder och -teknik som faller inom de ramar som den nya ekoförordningen stipulerar.
Förutom kravet på markkontakt inom växthusodling ska också förordningen också omfatta andra villkor för ekologisk odling, till exempel gällande utsäde, plantor och annat förökningsmaterial. Detaljerna kring det här är och många andra saker är ändå fortfarande oklara.
I Finland finns det i nuläget cirka 8 hektar ekologisk växthusodling och hur den arealen utvecklas fram över vet man inte. Under arbetet med förordningen, som pågått i många år, har ändå ovissheten varit ännu större och investeringarna inom ekologisk växthusodling har stått stilla helt och hållet.
- I bästa fall kan branschaktörerna nu börja tänka framåt, planera och investera, avslutar Kaijus Ahlberg.

TEXT & FOTO
Staffan Björkell
staffan.bjorkell@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab