Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.7.2017 / Landsbygdens Folk
Tusentals odlare vallfärdade till Västankvarn
Temat i år var lönsamhet i växtodlingen, vilket torde intressera jordbrukarna längs den växtdominerade sydkusten, där många kämpar med lönsamheten just nu. Det finns försiktiga tecken på att gårdarnas köpkraft har blivit aningen bättre, men det kan bero på att tidigare försenade stödpengar så småningom kommit in på jordbrukarnas konton.
I det fullsatta Greppa Marknaden-tältet föreläste chefen för Svenska Lantmännens spannmålsenhet Mikael Jeppsson om spannmålsmarknaden runt Östersjön.

Evenemang för professionella
NSL:s verkställande direktör Henrik Lassas är glad över att evenemanget har en bredd där man lyckas kombinera sakkunskap, föreläsningar och maskindemonstrationer med umgänge och trivsel.
Det här är ett evenemang som riktar sig uttryckligen till professionella odlare. Ingen säljer lakrits här, skrattar Henrik Lassas.
Att döma av utställningsbåsen hade gratiskaramellerna ändå stor åtgång.
Försöksrutorna som sköts av NSL är fortfarande en viktig del av fältdagen. Lassas beklagar att växtsäsongen är så sen att spannmålen ännu inte gått i ax. Det är lite svårare att jämföra sorterna, men vädret kan man ju inget göra åt.
Han får medhåll av Västankvarn gårds vd Mikael Jern som är med om de praktiska arrangemangen. Fältdagen ordnas på gårdens område.
- Jag hade 85 samtal till telefonen igår, skrattar Jern som drar en lättnadens suck när allt ser ut att fungera som det ska.

Skördenivåerna stampar på stället
En favorit i repris är gropen där man i tvärsnitt kan se markstrukturen i matjorden och djupare ner i alven. Nere i gropen står professor Laura Alakukku från Helsingfors universitet och berättar om vikten av god markstruktur.
Många är de besökare som passar på att besöka gropen, men problemet med packningsskador och dålig markstruktur verkar inte åtgärdas i önskvärd takt.
En orsak till att Fältdagen lyfter fram saken är att skördenivåerna i Finland stampar på stället trots nya högavkastande sorter.
- Odlare har i alla fall börjat tänka mer på att utnyttja saneringsväxter och gräsväxter på åkrar som inte ger stora skördar, säger Lassas.
Han uppskattar också att ekoodlingen fått en synligare position och att intresset bland odlarna verkar öka. EkoNu:s försöksverksamhet i Lovisa har rönt landsomfattande intresse och kan också bidra med nya tankesätt för den konventionella odlingen. EkoNu var också representerat på Fältdagen.
Verkställande direktören för ProAgria i södra Finland Ari Toivonen låter förstå att jordbrukarna kanske borde prioritera åkern högre i sina satsningar på gården.
- Investeringarna riktar sig ofta mot något annat på gården, men man borde säkert satsa mer på åkern, som hör till den egentliga produktionspotentialen.

Juhani ville se på försöksrutor
En av dem som besökte SLC:s och LF:s tält var Juhani Törmä från Punkalaidun i Satakunda. Han är bekant med Landsbygdens folk sedan tidigare. I det civila undervisar Juhani Törmä i lantbruksteknologi i Ilmajoki.
- Antalet sökande till skolan har minskat, säger han. Det beror av allt att döma på att det inte går så bra för näringen för tillfället.
När det tidigare var 1,8 sökande per studieplats så är det nu 1,2. Många väljer ett annat yrke och söker sig sedan till jordbruket som vuxna. Det märks att det nog finns intresse för vuxenstudier.
Juhani är inte själv jordbrukare men uppvuxen på en gård som hans bror driver i dag.
- Jag tycker det mest intressanta att se på här är försöksrutorna. Maskiner sysslar jag så mycket med i jobbet till vardags, säger han.

Maria Wasström
maria.wasstrom@gmail.com

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Fendt
Victor och Carin Knape förundras över storleken på den 14 ton tunga Fendt 1050 som var en av de många maskiner som visades upp på Fältdagen.
FOTO: Maria Wasström

Henrik Lassas
Henrik Lassas från Nylands svenska lantbrukssällskap säger att Fältdagen på Västankvarn i Ingå bidrar med professionalism och kunnande inom växtodlingsnäringen.
FOTO: Maria Wasström

Mikael Jern
Mikael Jern från Västankvarn gård är glad över att de praktiska arrangemangen för Fältdagen verkar fungera bra.
FOTO: Maria Wasström

Mikael Jeppsson
I det fullsatta Greppa Marknaden-tältet föreläste Mikael Jeppsson från Lantmännen i Sverige om spannmålsmarknaden runt Östersjön.
FOTO: Micke Godtfredsen

Ari Toivonen
Enligt Ari Toivonen borde jordbrukarna kanske prioritera åkern högre i sina satsningar.
FOTO: Micke Godtfredsen

Juhani Törmä
Juhani Törmä kom till fältdagen för att se på försöksytor, men han hälsade också på i SLC:s och LF:s tält.
FOTO: Micke Godtfredsen


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab