Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.7.2017 / Landsbygdens Folk
Insekter får nu användas som djurfoder på vissa villkor
Vid utfodring av sällskapsdjur och pälsdjur får insekter användas nästan utan begränsningar, men när det gäller livsmedelsproducerande djur finns det restriktioner för användningen av i synnerhet insektsprotein.
I foder till andra livsmedelsproducerande djur än idisslare får man använda levande insekter. Dessutom är det från och med 1.7.2017 tillåtet att använda bearbetat animaliskt protein framställt av sju insektsarter vid utfodring av vattenbruksdjur. Idisslare får inte utfodras med insekter eller insektsprotein.
Uppfödning av insekter och foderframställning av dem är verksamhet inom foderbranschen som kräver registrering. Produktionen av bearbetat animaliskt protein av insekter är verksamhet som lyder under biproduktlagstiftningen och kräver godkännande.
Vid uppfödningen av insekter får man inte använda matavfall, stallgödsel eller annat material som inte duger som foder.

Tillåtna insektsarter
För närvarande kan sju insektsarter odlas till foder för livsmedelsproducerande djur: svart soldatfluga (Hermetia illucens), husfluga (Musca domestica), stor mjölbagge (Tenebrio molitor), mindre mjölmask (Alphitobius diaperinus), hussyrsa (Acheta domesticus), tropisk hussyrsa (Gryllodes sigillatus) och jamaicansk fältsyrsa (Gryllus assimilis).
Som foder till sällskapsdjur och pälsdjur kan man också använda andra insektsarter förutsatt att de inte orsakar sjukdomar, är skyddade eller skadliga invasiva arter. Det föreligger inga hinder för att använda insekter vid utfodring av sällskapsdjur och pälsdjur, men användningen som foder till livsmedelsproducerande djur är begränsad.
Levande insekter får användas som foder till alla djurarter frånsett idisslare. Också det fett som utvunnits från insekter får användas i foder till alla djurslag. Bearbetat animaliskt protein från insekter (PAP, processed animal protein) får användas som foder till sällskapsdjur och pälsdjur och från och med 1.7.2017 till vattenbruksdjur.

Lagstiftningen begränsar användningen
Insekterna omfattas av lagstiftningen om såväl foder, animaliska biprodukter som förebyggandet av transmissibla spongiforma encefalopatier (TSE-sjukdomar såsom galna kosjukan). Lagstiftningen är till en del fortfarande i beredningsskedet, men den befintliga lagstiftningen tillämpas just nu på uppfödning av insekter liksom framställning och användning av foder av insekter.
Lagstiftningen kommer att preciseras under de kommande åren och kraven kan ändras. Foder som framställts av insekter berörs av foderlagstiftningens allmänna krav som hänför sig till verksamhet inom fodersektorn, tillåtna maximala halter skadliga ämnen i foder, förbjudna ämnen, fodertillsatser, märkningar samt import och export.
Foder till insekter och foder framställda av insekter får inte innehålla salmonella. Lagstiftningen om animaliska biprodukter föreskriver om klassificering av insekter och av dem framställda produkter, förbjudna material i foder till insekter, bearbetningsmetoder och krav för godkännande av verksamheten.
I TSE-förordningen bestäms om begränsningar för användning av bearbetat animaliskt protein (PAP) vid utfodring av livsmedelsproducerande djur, särskilda krav för produktion och användning av PAP samt om godkännande och registrering av verksamheten.
Endast foderråvaror av vegetabiliskt ursprung, mjölk- och äggprodukter, hydrolyserat protein och gelatin från icke-idisslare, fiskmjöl och före detta livsmedel som inte innehåller kött eller fisk får användas vid uppfödning av insekter.
Insekter får inte uppföds till foder med användning av exempelvis matavfall, annat avfall eller stallgödsel.
Mer information hittas på adressen: https://www.evira.fi/sv/djur/foder/aktuellt/

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab