Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.6.2017 / Landsbygdens Folk
Östministrar vill ingripa mot orättvisa affärsmetoder
Frågan har diskuterats hit och dit i många år. Hogan lovade för några veckor sedan på EU:s ministermöte att ännu i år lägga fram ett förslag till gemensamma europeiska regler mot orättvisa affärsmetoder.
Löftet fick ett gott mottagande, men en viss otålighet börjar ge sig till känna. Copa-Cogeca kräver sedan länge regler och sanktioner mot orättvisa affärsmetoder. Småningom börjar tålamodet tryta.

Ökad press på leverantörerna
Under tiden sätter de stora handelskedjorna mer press på sina leverantörer. Konkurrensen skärps då kedjorna utvidgar sina butiksnät över gränserna till fler EU-länder. Det har också de östeuropeiska producenterna fått känna av.
Sju östeuropeiska jordbruksministrar kräver nu snabba och resoluta tag av EU-kommissionen. Enligt deras uppfattning är det omöjligt att hålla de stora handelskedjorna i schack utan en enhetlig EU-lagstiftning.
Livsmedelshandeln har en starkare position än jordbruket. Det är kedjorna medvetna om och utnyttjar situationen, underströk den tjeckiska jordbruksministern Marián Jurečka nyligen under ett besök i Bryssel.
Jurečka inskärpte att sjunkande mjölkpriser har en tendens att övervältras på producenterna mycket snabbt. Stigande mjölkpriser når producenten betydligt långsammare.
Därför måste Phil Hogan skynda på sitt förslag mot orättvisa affärsmetoder, säger Jurečka och får stöd av sina ministerkolleger i Slovakien, Slovenien, Ungern, Lettland, Litauen och Bulgarien.

Ökat tryck från parlamentet
Samma frågeställningar diskuterades också under en debatt i EU-parlamentets jordbruksutskott, där Marián Jurečka backades upp av jordbruksministrarna Gabriela Matečná (Slovakien) och Dejan Židan (Slovenien).
Många EU-parlamentariker i utskottet uttryckte sitt stöd för det östeuropeiska initiativet. Den konservativa EPP-gruppens jordbrukspolitiska talesman, tysken Albert Deß, kritiserade de ständiga dröjsmålen i frågan.
Enligt Deß måste EU införa rättvisa, transparenta och bindande konkurrensregler som bromsar handelskedjornas växande makt, både på de nationella och regionala marknaderna.
Den tyska EU-parlamentarikern kritiserade också tendensen att handelskedjorna börjar bestämma hur jordbrukarna ska producera sin mat. Det är inte handelns sak att föreskriva produktionsmetoder, det är samhällets sak, underströk Albert Deß.

Handeln är av motsatt åsikt
Det finns också andra åsikter. Handelns intresseorganisationer vill inte veta av någon EU-lagstiftning mot orättvisa affärsmetoder. Enligt handelns lobbygrupp Eurocommerce skulle en obligatorisk lagstiftning inte gynna någon alls.
Generaldirektör Christian Verschueren från Eurocommerce anser att kraven på en lagstiftning missar målet. Nya EU-lagar skulle enbart öka byråkratin och kosta pengar utan att hjälpa vare sig jordbrukare eller konsumenter.
Enligt Eurocommerce har handeln förståelse för producenternas svårigheter. Handelskedjorna har redan på olika sätt försökt hjälpa jordbruket ur krisen. Därför är det svårt att förstå den ensidiga fokuseringen på orättvisa affärsmetoder.
Christian Verschueren försäkrar att handeln är beroende av kvalitetslivsmedel för att locka kunder till sina affärer. Han anser att EU-politikernas prat om lagstiftning avleder uppmärksamheten från de verkliga problemen inom livsmedelskedjan.
Det vore vettigast att bygga upp en dialog mellan handeln och bönderna genom att utveckla den frivilliga modellen Supply Chain Initiative (SCI). Ingen vinner på en förpliktande EU-lagstiftning, menar Eurocommerce.
EU-kommissionen kommer att lägga fram ett förslag till EU-lagstiftning i slutet av året. Agrarkommissionär Phil Hogan framhåller ändå att frågan är invecklad och tarvar noggranna utredningar, eftersom problemen i medlemsländerna varierar.
Frågan är dessutom förknippad med den kartellrätten, eftersom jordbrukets producent- och branschorganisationer ska få tydligare befogenheter att avtala om priser. Där måste hänsyn också tas till konkurrenslagstiftningen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab