Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.6.2017 / Landsbygdens Folk
SLC:s fullmäktige: Finländskt jord- och skogsbruk har hållbara lösningar på mat och klimat
Samtidigt konstaterar fullmäktige att jordbrukarnas position i matkedjan är alltför svag.
- Dåligt fungerande marknader och svag lönsamhet är inte bara Finlands problem utan även en av det globala jordbrukets stora utmaningar. Om primärproducenterna ska få ut skäliga priser måste deras ställning i livsmedelskedjan tryggas genom lagstiftning.
I sitt uttalande kräver fullmäktige att Finland tillsätter en livsmedelsombudsman.

Vårt hållbara skogsbruk möjliggör bioekonomi
I sitt uttalande framhåller fullmäktige vidare att jord- och skogsbruket utgör en stor del av lösningen när det gäller att stävja klimatförändringen.
- Det är dags att minska beroendet av fossila bränslen och övergå till bioekonomi, och då är den hållbara användningen av skogens resurser avgörande. Fakta visar att skogens tillväxt minskar då träden åldras och att skogen måste förnyas genom avverkning för att göra störst klimatnytta. Avverkning är med andra ord en förutsättning för hög tillväxt i skogen på lång sikt.
Fullmäktige hänvisar till färska resultat från den tolfte riksskogstaxeringen. Enligt dem uppgick Finlands skogstillväxt till 110 miljoner kubikmeter på fyra år, det vill säga dryga 27 miljoner kubikmeter årligen.
- Tillväxten överskred därmed avverkningar och naturlig avgång med trygg marginal, framhåller fullmäktige. Det visar på det finländska skogsbrukets potential till nytta för att motverka klimatförändringen och dess negativa konsekvenser.
Det är av största vikt att Finland i förhandlingarna med EU verkar för att unionen ska erkänna det finländska skogsbrukets potential och beakta skogens långsiktiga tillväxt till förmån för klimatet, framhåller fullmäktige.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab