|
30.6.2017 / Landsbygdens Folk
SLC:s handlingsprogram på remiss
Fullmäktige förde en remissdebatt om programmet och avsikten är att det ska godkännas slutgiltigt i höst. Programmet är ett verkställande av den strategi, Strategi 2022, som var huvudtema på kongressen i Nådendal 2015 och som godkändes på fullmäktiges vårmöte i fjol.
Programmet är liksom strategin uppbyggt kring visionen "Vi skapar landet" med de fyra fokusområdena politik, marknad, sociala frågor och kompetens. Dessa har igen var för sig fem strategiska åtgärder. Handlingsprogrammet ska sedan gestalta i detalj hur strategin förverkligas.
När en åtgärd under fokusområdet Politik är att befrämja medlemmarnas produkter och tjänster i offentliga upphandlingar så verkar SLC i handlingsprogrammet således centralt för att alla offentligt upphandlade varor och tjänster fyller samma kriterier som finländsk lagstiftning ställer. Lokalt verkar SLC i den här frågan för bättre upplysning och rådgivning till näringsidkare, lokala upphandlingsenheter och beslutsfattare.
I samband med redogörelsen för de här fokusområdena och de strategiska åtgärderna påminde Rikard Korkman om att det har funnits ett tryck från medlemsförbunden på att SLC ska förverkliga kampanjer för konsumenterna.
- Det kräver också satsningar. Nu hoppas vi kunna aktivera SLC:s medlemsförbund samt lokalavdelningarna och medlemmarna, sade han. Om vi ska klara oss i framtiden är det i alla fall helt avgörande att vi satsar på vår kompetens, vårt kunnande samt vår påhittighet och kreativitet.
Fokus på kostnader
I diskussionen efterlyste Niclas Sjöskog, ÖSP, fokus på jordbrukets kostnader.
- Vi har sett under de senaste åren att kostnaderna bara stiger, sade han. Det beror ofta på förpliktelser som myndigheterna lägger på oss. Ändå ska våra varor säljas på samma marknader som andra länders varor som producerats med lägre kostnader utan att vi får ut ett merpris.
Fullmäktigeordförande Stefan Thölix ansåg att Niclas Sjöskogs påpekande hör under politik och/eller marknad.
Mårten Forss, styrelsen, ansåg att visionen i handlingsprogrammet är inspirerande och att de strategiska fokusområdena är väl identifierade.
- Jag saknar ändå en sammanfattande strategisk målsättning, sade han. Begreppet livsmedelsstrategi borde dessutom ingå i programmet enligt åländsk förebild. Det borde beaktas i själva textdelen. Livsmedelsproduktionen är ju kärnan i verksamheten.
Ägandet har en roll
Mats Nylund, styrelsen, ville ta fasta på jordbrukarnas och gårdarnas roll i samhällsplaneringen.
- Jag kan intyga att de här frågorna blir allt viktigare.
Mats Nylund tog fasta på fullmäktigeordförande Stefan Thölix öppningstal där han konstaterade att den gröna rörelsen tidigare stod människan nära, men sedermera har utvecklats i en elitistisk riktning.
- I det sammanhanget kommer det alltmer fram att man inte respekterar den privata äganderätten, trots att det är just den som är loket i företagandet, sade Mats Nylund. I marknadsekonomin faller till exempel alla säkerheter för krediter tillbaka på ägandet, närmast i fastigheter. När 68 forskare i ett upprop från mars tycker att man ska låta bli att avverka skog så är det också ett exempel på nonchalans av skogsägarnas äganderätt. Man ser helt bort från att skogsägarna satsar 300 miljoner euro årligen på skogsvård, och samtidigt så ifrågasätter forskarna skogsägarnas rätt att bruka skogen. Det här problemet kommer allt närmare ju mer urbaniserat vårt land blir - vilket det blir.
Mats Nylund skarvade ännu i med en hänvisning till ett tidigare uttalande av Stefan Thölix om varför man har privatägd skog i exempelvis Sverige och Finland:
- Ännu på 1600- och 1700-talet då skogen inte hade ägare högg man ner på måfå för tjärbränning och skeppsbygge utan att tänka på återväxten. Det ledde till att man genomförde storskiften och skogen fick ägare. Vi har ett motsvarande problem ännu i dag när det gäller det internationella fisket.
Skärpt ton kring marknaden
Tomas Långgård, styrelsen, framhöll att tonen bör skärpas kring marknadspolitiken.
- Det är ett mycket centralt tema, sade han. Vi måste göra något åt det. Trots att vi producerar de bästa varorna får vi inte ut något från marknaden. Det behövs i alla fall lagstiftning i frågan, och det borde vi få till stånd under den här regeringen. Jag har inte ändringsförslag till handlingsprogrammet men jag ville betona hur viktig frågan är.
Engagera kvinnorna
Fokusområdet kompetens innehåller en åtgärd om utveckling av organisationen. Här ska SLC verka centralt för att engagera fler unga och kvinnliga medlemmar.
Carita Häger, ÖSP, framhöll i det sammanhanget att lokalavdelningarna måste se till att andelen kvinnor som får uppdrag i organisationen ökar.
- När det gäller vår strävan att få fler medlemmar kunde Landsbygdens Folk framhålla exempel på nyttan med ett medlemskap i SLC. I dag finns det flera som prenumererar på tidningen, men som inte är medlemmar.
Anders Rosengren, SLC Nyland, understödde satsningarna på information till konsumenterna om fördelarna med inhemska livsmedel.
- Det är viktigt att konsumenterna kräver inhemska varor i butikerna. På längre sikt är det från marknaden vi kan få ut ett tilläggsvärde, sade han.
Nej till fastighetsskatt på åker och skog
Mats Nylund föreslog ett tillägg i den del som gäller skattepolitiken:
- Vi ska arbeta för att fastighetsskatten inte utvidgas till åker och skog, sade han. Jag är ganska säker på att den frågan kommer upp i följande regeringsförhandlingar.
Tage Eriksson, styrelsen, påminde om ett tidigare konstaterande av Mats Nylund under diskussionen om medlemsavgiften: att avgiften betalar sig flerfalt tillbaka i form av bevakning av medlemmarnas intressen.
- Det är ett argument vi kan använda i medlemsvärvningen, sade Tage Eriksson.
Mikael Österberg, ÖSP, påminde om betydelsen av obligatorisk ursprungsmärkning.
- Det är mycket viktigt att vi skulle få en märkning som fungerar över hela planet, det vill säga för alla produkter och även i restaurangerna sade han.
Ordföranden för ÅPF:s ungdomsutskott Johan Holmqvist besökte fullmäktigemötet. I sin presentation av verksamheten nämnde han bland annat att ungdomsutskottet deltar i beredningen av ÅPF:s livsmedelsstrategi.
Följande steg för handlingsprogrammet är att det skickas på remiss inom organisationen. Strategi2022 finns på SLC:s hemsida på internet. Adressen är http://slc.fi/om-slc/strategi2022
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|