Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
22.6.2017 / Landsbygdens Folk
Mandelmjölk får inte säljas som mjölk
Veganprodukter med namn som associerar till animalieprodukter har redan en längre tid kritiserats som vilseledande marknadsföring. Kritik har bland annat kommit från de tyska producentorganisationerna. Nu har EU-domstolen tagit ställning.
Domstolen tillåter inte marknadsföring av veganprodukter som associerar till mjölk. Begreppet "mjölk" får bara användas för livsmedel som har utvunnits från "normal juversekretion", som domstolen uttrycker det.
Förbudet gäller också förädlade industriprodukter som liknar mjölk och traditionella mejeriprodukter. Det måste klart framgå av förpackningen att den innehåller veganprodukter som efterliknar smör, ost, mjölk och yoghurt.
Bakgrunden är ett klagomål mot det tyska företaget TofuTown som tillverkar och marknadsför veganlivsmedel. I sortimentet finns ett brett spektrum från tofusmör till växtost, veganost och grädde.
En tysk organisation som bekämpar osund konkurrens har dragit TofuTown inför rätta i en regional domstol. Enligt klagomålet bryter företagets marknadsföring mot de gällande EU-föreskrifterna för saluförande av mjölk och mjölkprodukter.
TofuTown hävdar att beteckningarna smör, grädde och ost inte används isolerat. De kopplas genomgående till ett produktnamn som ger klart besked om sammanhanget. Tofusmör och Veggie-cheese kan inte missförstås.
Resonemanget övertygar inte EU-domstolen, som har skickat sitt utlåtande vidare till den tyska domstolen. Enligt domarna går det inte att utesluta en förväxling. EU-reglerna föreskriver tydliga besked om innehållet.
Domstolen är ändå beredd att tillåta undantag för inarbetade och traditionella beteckningar som kokosmjölk. Förteckningen kan variera inom den europeiska unionen, beroende på språkområde och regionala traditioner.
Domarna har enbart tagit ställning till beteckningarna för mjölkprodukter. För kött- och fiskprodukter gäller förbudet inte. Den tyska producentorganisationen DBV är missnöjd och kräver klarar definitioner för vegana köttbeteckningar.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab