Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.6.2017 / Landsbygdens Folk
Rester av växtskyddsmedel tog livet av rapsen

- Det är klart det harmar, men det skulle harma ännu mera om det hade varit för att jag slarvat, säger Christian Nyholm.
Han har varit medveten om risken att rester av lågdosmedel kunde finnas kvar i sprutan och orsaka problem vid besprutning av oljeväxter. Därför använde han hela två timmar för att rengöra sprutan.
- Jag använde högtryckstvätt för behållaren och tog loss sugslangen och rengjorde hela sprutan efter att jag sprutat höstvetet.
Nyholm hade ogräsbekämpat höstvete med Primus och Express SX med tillsats att bladgödselmedel.
- Jag visste att man ska vara försiktig när man blandar bladgödselmedel med herbicider, så efteråt rengjorde jag sprutan noggrant för att undvika beläggningar. Efter det stod den med 200 liter vatten i en vecka. Sedan tömde jag behållaren och sköljde ännu av den med rent vatten innan jag började spruta rapsen.
Rapsen behandlades med ogräsmedlet Galera, fästmedlet Dassoil och insektmedlet Decis Mega. Dosen av Galera var den rekommenderade 0,3 liter per hektar.

Rapsen slutade växa
Efter några dagar märkte Nyholm hur tillväxten stannade upp och rapsen började tappa färg. Först trodde han att han satt för stark dos, men sedan såg han tydliga spår där något hade hänt och uppenbarligen hade fel ämne hamnat ut på åkern.
Antagligen hade rester från höstvetebekämpningen etsat sig fast någonstans i växtskyddssprutan och sedan löst upp sig efter hand då det kommit i kontakt med herbiciden Galera.
- Man såg precis hur jag hade kört. Ogräs som plister hade överlevt, men allt annat var mer eller mindre förstört. Bladen blev hårda och växtligheten försämrades dag för dag.
Avlagringen hade inte genast lösts upp utan först efter tredje påfyllningen. Oturligt nog körde Nyholm ännu ut det sista som fanns i sprutan på den åker han börjat med, vilket ledde till att också det första han sprutat gick förlorat.
Utsäde och bekämpningsmedel för tjugo hektar raps hade gått till spillo. 15 av sammanlagt 35 hektar raps klarade sig.

Korsblommiga växter tar stryk
Alla som besprutat rybs och raps känner till att det är viktigt att rengöra växtskyddssprutan noggrant, eftersom de flesta bekämpningsmedel för spannmål skadar korsblommiga växter som rybs och raps.
Också Nyholm var väl medveten om detta. Han har också hört om andra som råkat ut för liknande motgångar. Nu hoppas han att andra odlare ska få upp ögonen för risken med att använda lågdosmedel i spannmål om man senare ska behandla oljeväxter.
De moderna växtskyddssprutorna med sina fillers och många slangar har dessutom flera skrymslen där avlagringar kan samlas. Nyholm har ändå kört sin Amazone i över tio år utan problem.
- Det enda jag kanske kunde ha gjort annorlunda är att tvätta med spolarvätska som jag ofta brukar göra.
Det sägs att särskilt de selektiva medlen mot kvickrot och flyghavre är bra lösningsmedel som effektivt löser upp rester av lågdosbekämpningsmedel i sprutan.
Nyholm uppmanar också odlare att särskilt se upp med blandningar med trögflytande bladgödselmedel.

Sådde korn istället
Tur i oturen var ändå att skadan inträffade innan stödansökan skulle vara inlämnad och att han hann ändra uppgifterna i den. I sista stund hann han så korn på de förstörda rapsfälten.
- Jag räknade just efter att jag sprutat i 32 år, men aldrig har något sådant här hänt.
Det är dessutom lite ironiskt att det hände just i år som är sista året som Nyholm odlar konventionellt. I nästa år övergår han till ekologisk odling.
- Det här var nog ett tecken på att det är dags att sluta, skrattar han.

TEXT & FOTO
Maria Wasström
maria.wasstrom@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab