Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.6.2017 / Landsbygdens Folk
Lågdosmedlen kräver extra försiktighet
Han råder odlarna att tvätta sprutan särskilt noggrant efter sprutning med lågdosmedel om det med samma spruta senare skall besprutas känsliga grödor som sockerbetor, oljeväxter, ärt eller bondböna.
Han har också noterat förödelsen på Nyholms åkrar (se tidigare artikel) och säger att den är ovanligt stor.
- Tyvärr händer det varje år att någon råkar ut för något liknande, men sällan gäller det så där stora arealer.
Han påpekar att riskerna för sprutskador är störst om man blir avbruten i sprutandet till exempel på grund av regn. Då kan sprutvätskan torka fast i den tomma delen av sprutan.
- Det händer att det blir rester kvar i bommarna som sedan sprutas ut nästa gång man använder sprutan. Om man använt lågdosmedel behövs det inte många gram för att skadan ska vara skedd, säger Grönholm.
Han håller med Nyholm om att särskilt de selektiva bekämpningsmedlen, vars namn slutar på EC (som Agil EC), har en otrolig förmåga att tvätta loss lågdosmedelsrester som fastnat i någon del av sprutan.
- Dessutom finns det en risk för skördeminskningar som kanske inte syns med blotta ögat. Av någon anledning har ju medelskörden för raps och rybs inte ökat alls på många år. Man kan ju fundera på om det har ett samband med det här, säger Grönholm.
Han understryker också vikten av att noggrant läsa instruktionsboken för rengöring av sprutan om man skaffar sig en ny växtskyddsspruta.

Maria Wasström
maria.wasstrom@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab