|
22.6.2017 / Landsbygdens Folk
Nu bärgas första vallskörden i Österbotten
Efter två mycket regniga somrar har vallskörden i stor utsträckning misslyckats i norra Österbotten. Men nu ser det riktigt bra ut för mjölk- och köttproducenterna i regionen. Trots en kall vår har det varit torrt och de senaste veckornas värme har gjort att gräset vuxit rejält.
- Det ser ut som att vi äntligen kan börja tala om en normal vallskörd i år. Förra året och året innan det var en katastrof för många i de norra delarna av Österbotten på grund av regn, men nu ser det riktigt bra ut. Vi kan vara nöjda, säger Niclas Sjöskog, mjölkproducent i Lillby i Pedersöre.
Sjöskog har cirka 70 mjölkkor och vall på över 60 hektar. Skördearbetet på hans åkrar inleddes i tisdags och om vädret tillåter torde den första vallen vara bärgad några dagar senare.
- I dag (tisdag) hade vi planerat att arbeta hela dagen men ett oväntat regn gjorde att vi var tvungna att ta en paus. Det föll cirka 4 millimeter och därför sköt vi upp arbetet med några timmar. Om det blir uppehåll nu torde vi vara klara med den första vallen på torsdagen, säger han.
Stora variationer
Enligt honom är variationerna mellan skiften relativt stora. På låglänta områden har det vuxit sämre på grund av det kalla vädret.
- På de skiftena är skörden inte så bra för att det har varit för kallt, men på sandigare jordar och högre marker ser det riktigt bra ut. En del som har låglänta marker väntar troligen till nästa vecka innan de börjar skörda.
Sjöskog har tillsammans med mjölkproducenterna Sture Ede och Mikael Lasén ett bolag som äger en rad olika maskiner. Däribland en självgående exakthack, strängläggare och några vagnar. Slåtterkrossen med en arbetsbredd på 10,5 meter ägs i sin tur av Laséns bror.
- Vi köper tjänster av honom och hyr in andra chaufförer som utför arbetet med våra egna maskiner. På det här viset har vi en mycket effektiv kedja när det gäller arbetet med vallen, konstaterar Sjöskog.
Ett exempel på det är att man i måndags skördade hela 70 hektar på en dag.
- Men då arbetade vi från tidig morgon till sen kväll. På några timmar klarade vi av 15 hektar av mina vallåkrar innan det började regna, men jo, vår maskinkedja är mycket effektiv, säger han.
Föredrar plansilo
I stället för att utföra skördearbetet på åkrarna trampar Sjöskog gräset i plansilon med en traktor. Han föredrar att ha ensilaget i plansilo framom rundbalar.
- Det dagliga uttaget av ensilage för produktionen förenklas med att ha det i plansilo. Hanteringsarbetet blir enligt mig mindre jämfört med att ha rundbalar. Jag har också en del rundbalar, men det har jag på skiften som är långt borta, förklarar han.
Förra söndagen skickade Sjöskog in gräsprover till Valio. I tisdags hade resultaten för D-värdet, det vill säga smältbarheten, kommit.
- Jag ser mest på gräsets utvecklingsstadium i stället för D-värdet, men det är alltid roligt att veta nivån på provet. Provresultaten visar att jag har ett medelvärde för D-värdet på cirka 700, vilket är optimalt för mjölkkor. I fjol hade den första skörden ett D-värde på mellan 660-690 så årets foder är betydligt bättre, säger han.
På grund av den kalla våren är skördearbetet med den första vallen något försenad. Enligt Sjöskog brukar man normalt skörda första gången kring den 10-12 juni.
- Vi är ungefär en vecka försenad men trots det siktar vi på att ta tre skördar.
Lite regn, sedan varmt väder
Nu hoppas Sjöskog och alla andra producenter i området på varmt väder och gärna lite regn så att växtligheten kommer igång snabbt.
- Som jordbrukare hoppas man alltid på bra väder och det här är min beställning, men som vi vet kan vi inte påverka vädrets makter. Men vi hoppas på det bästa, säger han och skrattar.
Många mjölkproducenter blev i år utan ensilage på grund av den dåliga vallskörden i fjol. För Sjöskogs del klarade han årsbehovet med nöd och näppe.
- Fjolårets ensilage börjar snart ta slut för mig. Enda orsaken till att jag klarade mig var att jag tog en del av kornskörden som helsädesensilage i stället för att tröska normalt. I år ska vi hoppas att alla får sitt behov av vall fyllt. Nu ser det riktigt bra ut.
TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
|
|