Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
16.6.2017 / Landsbygdens Folk
Ekoförordningen fick kort tidstillägg
Egentligen hade de flesta redan utgått från att den illa omtyckta ekoförordningen skulle dras tillbaka. Det maltesiska ordförandeskapet hade redan kapitulerat under trycket av de extremt brokiga åsikterna i EU-församlingen.
På måndagens ministermöte meddelade agrarkommissionär Phil Hogan i alla fall att dragkampen ska fortsätta. Maltas jordbruksminister Clint Camilleri och hans stab fick i uppdrag att anpassa förslaget så att det kan sväljas av tillräckligt många viljor.

Kommissionen manar till snabba förhandlingar
Som morot visar kommissionen beredskap att stryka diverse misshagliga element ur förslaget, åtminstone tillsvidare. Därmed skulle exempelvis spår av otillåtna ämnen i ekoprodukter tillåtas såsom tidigare.
Kommissionen vill i stället ta upp tråden på nytt efter tre år med en detaljerad utredning. Det skulle ge motståndarna tid att överväga sina positioner och möjligen inta positivare attityder till de föreslagna gränsvärdena för växtskyddsmedel i ekoprodukter.
Hogan vill också tillmötesgå de nordliga EU-länderna i den ömtåliga frågan om markbunden ekologisk växthusodling. Finland, Sverige och Danmark samt de baltiska länderna har gått hårt mot förslaget.
Också det problemet ska lösas genom att köpa tid. Hogan försöker mjuka upp det nordiska motståndet genom att skjuta den impopulära frågan på framtiden. Den ekologiska odlingen på bäddar under glas skulle få fortsätta ett tag till i väntan på nya regleringar.

Finland säger nej
Kommissionens anbud till kompromiss faller inte i god jord. Svenskarna är motsträviga, men säger inte direkt nej till förhandlingar. Finland och Danmark nobbar förslaget. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä ser inga fördelar med att skjuta upp reformen.
Det är viktigt att ha reglerna kvar som gör det möjligt att odla i växthus i nordliga förhållanden. Problemet ska inte skickas till en expertgrupp för utvärdering. Det är framför allt en politisk fråga, understryker Leppä.
Den finländska ministern ser inte mycket positivt i förordningen som helhet. Enligt Leppä borde en ny ekoförordning främja hela den ekologiska sektorn och förenkla reglerna. Hans uppfattning är att förslaget blir ett hinder för ekoproduktionen.
Det förslag som nu ligger på bordet skulle sannolikt höja kostnaderna och krångla till jobbet för producenter, förvaltningen och handeln. Innehållet måste ändra bra mycket för att bli godtagbart för Finland, säger Leppä.
En lång rad övriga medlemsländer har andra bekymmer och i många fall helt motsatta uppfattningar om ekoförordningen. Tjeckien och Slovakien kräver gränsvärden för växtskyddsmedel, Österrike och Tyskland går emot dem.

Tiden löper ut
Om man tolkar måndagens ministermöte rätt, står medlemsländernas positioner mycket långt från varandra och från kommissionens synpunkt. Utan en kvalificerad majoritet kan ekoförordningen inte godkännas som planerat i EU:s specialkommitté i slutet av juni.
I motsats till Phil Hogan kräver Italien, Danmark, Polen och flera andra medlemsländer att förslaget till ekoförordning dras tillbaka efter tre års fruktlösa förhandlingar. Det gör också Estland, som i början av juli tar över ordförandeskapet i EU-rådet.
Ifall medlemsländerna trots allt skulle enas om en kompromiss de närmaste veckorna, väntar ännu ett trepartsmöte mellan EU-parlamentet och kommissionen. Senast då måste klubban falla. I juli är det försent. Estland befattar sig inte med förordningen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab