Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.6.2017 / Landsbygdens Folk
EU skärper kraven på kött från Brasilien
Den brasilianska köttskandalen i mars kastar fortfarande långa skuggor över handeln med livsmedel från Brasilien. EU-kommissionen är inte tillfreds med det brasilianska kontrollsystemet, säger Andriukaitis, skriver Irish Farmers Journal.
Han redogjorde för resultaten i samband med jordbruksministrarnas möte på måndagen i Luxemburg. Andriukaitis har per brev upplyst Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi om missförhållandena.
Enligt Andriukaitis har Brasilien inte hållit sitt löfte att förbättra exportkontrollerna av kött. Därför måste EU ta saken i egna händer. Det innebär att EU inför fullständiga mikrobiologiska kontroller av alla köttprodukter från Brasilien.
EU kommer inte heller att bevilja några nya tillstånd för brasilianska exportörer som vill exportera kött till EU. Kommissionen belägger dessutom allt brasilianskt hästkött med importförbud.
Kommissionen ska följa upp sina granskningar på ort och ställe i Brasilien i slutet av året. Andriukaitis förväntar att brasilianarna fram till dess uppfyller sina åtaganden. I annat fall måste EU dra åt restriktionerna ännu mer.
De irländska köttproducenterna har krävt att EU bryter sina förhandlingar med det sydamerikanska handelsblocket Mercosur, där Brasilien är det största medlemslandet. Men kommissionen är ovillig att koppla Mercosur till köttkontrollen.
Enligt agrarkommissionär Phil Hogan fortsätter förhandlingarna med Mercosur som planerat. Frågan om matsäkerhet ska inte rubba processen men EU lägger stor vikt vid temat, sade Hogan enligt Irish Farmers Journal.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab