Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
16.6.2017 / Landsbygdens Folk
Ny brittisk minister kan möblera om jordbruket
Den nya chefen för miljö- och jordbruksministeriet Defra heter Michael Gove. Han spelade en nyckelroll i kampanjen för Brexit och var justitieminister tills Theresa May förra året slängde ut honom då hon tillträdde som premiärminister.
Gove kommer ursprungligen från Skottland och har nu på nytt plockats in i regeringen, denna gång som miljö- och jordbruksminister. Utnämningen överraskade honom själv. Jag hade verkligen inte räknat med det här, sade Gove i en intervju för Sky News.

Importera billig mat från fjärran länder
För två år sedan hamnade Theresa May och Michael Gove i luven på varandra. De kandiderade mot varandra då de konservativa Tories valde partichef efter omröstningen om Brexit. May blev premiärminister och gav Gove respass från regeringen.
Nu är han tillbaka som minister för miljö- och jordbruksfrågor. Gove är bekant för sina yviga uttalanden, också om mat och miljö. Han har bland annat förespråkat Brexit med argumentet att britterna därigenom kan importera billig mat från fjärran länder.
Gove har också uttalat sig nedsättande om landsbygden. De brittiska farmarna har redan kvitterat utnämningen med att vem som helst annan hade varit ett bättre val till jordbruksminister.
Nu är det meningen att Gove ska leda det brittiska jordbruket genom de svåra förhandlingarna med EU. Han förväntas också ställa upp ett fungerande koncept som ska garantera jordbrukarna en dräglig utkomst då britterna lämnar EU-paraplyet.
Gröna aktivister och politiker har redan dömt ut utnämningen av Gove till högsta chef för miljöfrågor. Det gröna partiets viceordförande Caroline Lucas betecknar den nya miljöministern som fullkomligt olämplig för uppdraget.

FU reagerar återhållsamt
Ledarna för de brittiska producentorganisationerna reagerade med betonat återhållsamma kommentarer efter valet av jordbruksminister. NFU-ordföranden Meurig Raymond har i ett öppet brev till Gove redogjort för sina förväntningar på jordbrukspolitiken efter Brexit.
Raymond påminde Gove om att jordbruket är den sektor som mest av allt påverkas av Brexit. Vad jordbrukarna mest av allt behöver är stabilitet och en förutseende jordbruks- och handelspolitik som ger chansen att göra Brexit till en framgång.
NFU-ledaren underströk betydelsen av ett framtida handelsavtal som ger britterna tillträde till den viktiga EU-marknaden. Jordbruket måste också garanteras en fortsatt tillgång till kompetent och pålitlig arbetskraft.
Det har också hörts positiva reaktioner på valet av Gove. Det är bra med en karl som startar från rent bord med nya idéer. Reformer gynnar nytänkande, kommenterar Shane Brennan vid markägarorganisationen Country Land and Business Association (CLA).

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab