Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.6.2017 / Landsbygdens Folk
Djurskyddslagen måste ge rum för frivilliga åtgärder
Den nya djurskyddslagen bör fortsättningsvis möjliggöra att djurvälfärden kontinuerligt utvecklas utifrån gårdarnas premisser och på basen av näringens egna frivilliga kvalitetssystem, poängterade SLC.
Djuren i Finland mår bättre än i de flesta andra länder, och den höga standarden bör även i fortsättningen upprätthållas främst med frivilliga åtgärder.

Välmående djur krävs för lönsamheten
Sjöskog, som själv har en mjölkgård i Pedersöre med 70 kor och är ordförande för SLC:s mjölksamarbetsgrupp, vet hur mycket producenterna satsar på djurens välmående utöver det som krävs i djurskyddslagen.
- När djuren mår bra så avspeglas det i produktionen. Du kan helt enkelt inte låta dina djur må dåligt. Det skulle inte vara till någon nytta för producenten själv.
Sjöskog
Mjölkproducent Niclas Sjöskog vet hur mycket producenterna satsar på djurens välmående utöver det som krävs i djurskyddslagen. Det bör vara möjligt även i fortsättningen.

Sjöskog själv satsade redan 1999 på en ny lösdriftsladugård och 2006 införskaffades en mjölkningsrobot. År 2010 övergick man till igloor för kalvarna. Alla lösningarna bidrog till djurens och även de anställdas välfärd.
- Det är ett kontinuerligt arbete. Det kommer hela tiden något nytt som man kunde implementera. Det senaste jag gärna skulle se att undersöktes mera är olika mätningssystem, som till exempel hur mycket korna idisslar.
Olika parametrar där avvikelser kan upptäckas i ett tidigt skede är ett sätt att tidigare kunna konstatera hur djuren mår än mjölkavkastningen.

Stöd för djurens välbefinnande viktigt
Alla åtgärder utöver det som lagen kräver görs frivilligt, men stödet för djurens välbefinnande är enligt Sjöskog ett fungerande system som sporrar till större satsningar än det som lagen kräver.
- Stödet gör att producenterna får betalt för sådant som de ofta redan valt att satsa på utöver djurskyddslagen. Det tycker jag är bra. Nivån på djurskyddslagen får inte bli så hög att det blir svårt för producenterna att följa den. I värsta fall kan det leda till att den inhemska djurhållningen så småningom upphör.
Läget skulle enligt Sjöskog vara tragisk för alla parter.
- Vi har ett stort ansvar för att även lagstiftningsvägen trygga att den ansvarsfulla husdjursproduktionen hålls kvar i Finland. Om det misslyckas kommer vi att äta endast importerad mat där vi inte har vare sig insyn eller påverkningsmöjligheter gällande djurskyddet.
Men konsumenterna borde vara villiga att betala ett mervärde för det. Att få konsumenterna att inse vad det är de betalar för är enligt Sjöskog viktigt. Valen ska dessutom vara enkla att göra i butiken.
- Förändringen måste börja från handeln. Till exempel kedjornas egna märken är förrädiska, eftersom man ser namnet och enkelt tror att det är inhemskt trots att köttet kan komma från Polen och osten från Spanien. Många konsumenter skulle gärna köpa inhemskt om det bara klargjordes tydligare vad det är produkten innehåller.

TEXT & FOTO
Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab