|
9.6.2017 / Landsbygdens Folk
Högre arrendepriser i väster än i öster
Statistiken baserar sig på uppgifter om arrendepriser för åkrar som insamlades i samband med skörde- och trädgårdsundersökningen 2016.
De regionala skillnaderna mellan arrendepriserna är stora. Arrendepriserna per hektar var högst i Egentliga Finland, 350 euro, Nyland 297 euro, och Åland 272 euro. I Österbotten var genomsnittspriset 240 euro per hektar.
Stora variationer mellan gårdarna
Lägst var arrendepriserna i Lappland (100 euro) och i Kajanaland (98 euro per hektar). Genomgående var priserna lägre i norr och öster samt Mellersta Finland och högre i väster och sydväst.
- Även mellan gårdarna varierade arrendepriserna stort. I hela landet betalade gårdar som fokuserar på konventionell produktion i genomsnitt 221 euro och ekologiska gårdar 227 euro per hektar, säger överaktuarie Pia Outa-Pulkkinen vid institutet.
Ser man på produktionsinriktning betalade gårdar med svin eller fjäderfä samt trädgårdsföretag över 300 euro per hektar i arrende.
För mjölkgårdar och gårdar som producerar nötkött var arrendepriserna cirka 200 euro per hektar.
Spannmålsgårdarna betalade i medeltal 244 euro per hektar.
Det är vanligt att arrendera åker i Finland. Under de senaste åren har över en tredjedel av åkerarealen varit arrenderad. Sammanlagt 60 procent av jordbruken och trädgårdsföretagen hade arrenderade åkrar 2016. Uppgifterna framgår av naturresursinstitutets statistik "Jordbruks- och trädgårdsföretagens jorddisponering".
85 procent svarade
En enkät om arrendepriser för åkrar bifogades skörde- och trädgårdsundersökningen för 2016.
Urvalet i skördeundersökningen omfattar cirka 6.600 gårdar, av vilka sexhundratalet är ekologiska. Urvalet har indelats enligt tre egenskaper: gårdens geografiska läge (NTM-central), produktionsinriktning och storlek.
Trädgårdsundersökningen omfattar årligen ca 3.100 trädgårdsföretag som odlar på friland eller i växthus. Uppgifterna insamlas via internet och per telefon.
Av de utvalda företagen hade 5.900 förhandsifyllda uppgifter om arrendeåker enligt stödansökan. I siffran är jordbruk, eko- och trädgårdsföretag medräknade. Av dessa uppgav 5.000 sina arrendepriser, vilket ger en svarsandel på 85 procent. I resultaten beaktas inte svar med arrendepriset noll euro.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|