Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.6.2017 / Landsbygdens Folk
Producenterna skeptiska till ny nämnd för god handelssed
Nämnden kan också ordna interna diskussions- och utbildningstillfällen. Nämnden har grundats på initiativ av Livsmedelsindustriförbundet och Finlands Dagligvaruhandel.
Självreglering är något som livsmedelskedjans aktörer förespråkar och största delen av företagen anser att avtalspraxis kan utvecklas genom frivilliga åtgärder.
- Självreglering är snabbare än lagstiftning då det gäller att reda ut konflikter. Nämnden har redan fått en första utlåtandeförfrågan, berättar sekreterare Paula Paloranta.

Avgift nästa år
En företagare som anser att hens kontraktspartner har brutit mot god handelssed kan utan kostnad be om ett utlåtande av nämnden. Det behövs varken registrering eller föreningsmedlemskap för att göra det.
Sanktionen som nämnden kan utfärda i anledning av brott mot god handelssed sker i form av ett utlåtande. Dessutom kan nämnden uppmana den skyldiga parten att ändra sin verksamhet eller sitt beteende.
Behandlingen av ärenden är konfidentiell och man kan fritt skicka in information om missförhållanden gällande god handelssed på adressen: ekka@chamber.fi.
- Från och med nästa år kommer vi att uppbära en avgift för våra tjänster, men ännu på detta års sida är behandlingen av ärenden gratis, berättar nämndens ordförande, Aalto-universitetets professor i företagsjuridik Kari Hoppu.

Bättre lagstiftning efterlyses
- Vi har nog tyvärr inga större förhoppningar om nämndens verkliga makt att påverka, det kommer nog i praktiken mer att bli en slags diskussionsklubb, säger Johan Åberg, direktör för MTK:s jordbrukslinje.
Vad producentorganisationerna däremot efterlyser är enligt Åberg en stenfot i lagstiftningen - hur får man och hur får man inte agera.
- Vi kunde till exempel ha något som liknar den brittiska modellen, där man har en så kallad supermarketombudsman.
Eftersom vi i Finland har en situation inom dagligvaruhandeln där två företag sitter på 84 procent av marknaden har Åberg inga större förhoppningar att något kommer att ske utan att man lagstiftar om det.
- Varför skulle detaljhandeln frivilligt ge ifrån sig något? Vad vi hoppas på och lobbar för är en uppdatering av EU:s konkurrenslagstiftning, eftersom den lagstiftning vi har idag är flera årtionden gammal, konstaterar Åberg.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab