Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
9.6.2017 / Landsbygdens Folk
Ekoförordningens öde kan avgöras nästa vecka
EU:s ordförandeland Malta avbröt förhandlingarna om ekoförordningen förra veckan, eftersom ordförandeskapet inte såg någon chans till resultat. Åsikterna bland medlemsländerna går starkt isär.
Martin Häusling är talesman för parlamentets gröna grupp i miljö- och jordbruksfrågor. Enligt Häusling är förslaget till ekoförordning betydligt bättre än sitt rykte. Han kör hårt på den nya förordningen och vill ännu inte ge upp.
I ett pressmeddelande uttrycket Häusling sin besvikelse över medlemsländerna i rådet. Debatten om ekoförordningen återspeglar tillståndet i EU som helhet. Unionen fjärmar sig från en gemensam politik. I stället tar växande nationella intressen överhanden.
Enligt Häusling märks det tydligt i behandlingen av ekoförordningen. Det maltesiska ordförandeskapet avbröt överraskande förhandlingarna utan motiveringar. I stället för att kompromissa, fick 17 medlemsländer gehör för 17 olika ändringsförslag.

Ingen förordning utan nya kompromisser
Hur en sådan kompromiss borde se ut, exempelvis i frågan om den nordliga växthusodlingen, avslöjar Häusling inte. Det nuvarande kompromissförslaget skulle i praktiken stoppa ekologisk odling i nordiska växthus.
Andra medlemsländer har sina egna hjärtefrågor som man inte vill rubba på. Trots den svåra utgångssituationen pläderar Häusing ännu för sin reform. Han ger inte upp hoppet om en gemensam lösning.
Om förhandlingarna strandar de närmaste dagarna, måste EU fortsätta med den gamla ekoförordningen de närmaste tio till femton åren, anser Häusling. Han ser ingen chans att gå vidare med en omarbetad version av det föreliggande reformförslaget.
Därmed riktar sig Häusling också mot sina egna ekoproducenter, som är allt annat än nöjda. Missnöjet är stort hos de tyska organisationerna, som antingen kräver en komplett nystart eller en återgång till den gamla ekoförordningen.
Trots det häftiga motståndet skulle EU ha nytta av en ekoförordning enligt förslaget, menar Häusling. Anledningen är den brant ökande importen av ekologiska livsmedel från tredjeländer, produkter som i vissa fall inte håller en tillräcklig kvalitetsstandard.

Svårt att finna en harmonisering
EU behöver en enhetlig standard för att undvika orättvis konkurrens på den gemensamma marknaden, menar Häusling. Bekämpningen av bedrägerier inom EU skulle också effektiveras genom ett bättre system för utbyte av informationer.
Med det nya förslaget skulle EU äntligen få ekologiska normer för utsäde. Därmed kunde regionalt anpassade, härdiga sorter tillåtas. Pesticidproblemet är likaså olöst, eftersom länderna envisas att gå sina egna vägar.
I stället för att angripa problemet gemensamt, vill flera länder ha skärpta gränsvärden. Det går egentligen mot de tyska eko-organisationernas vilja. De förhindrar med andra ord en europeisk harmonisering vilket jag finner beklagligt, argumenterar Häusling.
Frågan om ekoförordningens öde behandlas på måndagen vid jordbruksministrarnas möte i Luxemburg. Agrarkommissionär Phil Hogan sade under sitt besök i Sverige förra veckan att han ännu inte utesluter en kompromiss.
Jag är helt säker på att vi kan finna en lösning på de problem som skapas av de speciella nordiska förhållandena, lovade Phil Hogan enligt tidningen Land Lantbruk.
Om den rätta viljan infinner sig, finns det enligt Häusling fortfarande tid att ta en sista och avgörande trepartsmangling mellan parlamentet, rådet och kommissionen före sommarpausen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab