Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.6.2017 / Landsbygdens Folk
EU-jordbruket får knappt 60 miljarder euro nästa år
I jordbruksbudgeten reserverar kommissionen 43,5 miljarder euro för direktstöd och marknadsåtgärder. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med 2017. De förväntade utgifterna för jordbruket stannar 0,6 miljarder euro under den tillåtna övre gränsen.
Medlen för säkerhet, migration, forskning, bildning och åtgärder mot arbetslöshet hos ungdomar ska stiga kännbart nästa år, om kommissionen får som den vill. En bättre rapportering ska ge mer valuta för pengarna.
Brexit är en osäkerhetsfaktor i nästa års budget. Det är oklart om britterna kommer att fullfölja alla sina förpliktelser. Dagens beräkningar visar också att cirka 10 miljarder euro kommer att fattas i budgeten för 2019, då Storbritannien lämnar EU i mars 2019.
Den föreslagna budgeten håller sig inom de gränser som EU-parlamentet och medlemsländerna har fastställt i den fleråriga budgetramen - under förutsättning att rådet formellt antar halvtidsöversynen av budgetramen efter det brittiska valet.
I annat fall kan en del av de föreslagna utgifterna hamna i riskzonen. Kommissionen kan i så fall bli tvungen att ta budgetmedel från jordbruket för att täcka de stigande anslagen för säkerhet och migration.

Pengar för landsbygden
Struktur- och investeringsfonderna är fortfarande EU:s huvudsakliga investeringsinstrument till stöd för små och medelstora företag och insatser främst inom områdena forskning och innovation, transport, miljö och landsbygdsutveckling.
EU-budgeten kommer att bidra med 55,4 miljarder euro till struktur- och investeringsfonderna för regioner och medlemsländer och nästan 59,6 miljarder euro till jordbrukare och landsbygdens utveckling.
Efter en långsam start de första åren förväntas EU:s struktur- och investeringsprogram för 2014-2020 komma i gång på allvar under 2018, enligt de åtaganden som EU-länderna och EU-parlamentet har enats om.
Därför ökar de sammanlagda betalningarna med 8,1 procent jämfört med 2017 års budget.
Målet att främja en hållbar utveckling som ska vägleda användningen av EU-medel även utanför unionen.

EU ska motverka migrationens orsaker
Eftersom migration och säkerhet fortfarande är av högsta prioritet planerar kommissionen att fortsätta finansiera ett stort antal åtgärder. Det handlar om humanitärt bistånd, en förstärkt förvaltning av de yttre gränserna och stöd till de mest utsatta medlemsländerna.
Ytterligare medel kommer också att ställas till förfogande för att utanför unionen ta itu med de underliggande orsakerna till migration. Det handlar i första hand om stöd till länder utanför EU som kämpar med stora migrationsströmmar, såsom Libanon och Jordanien.
Inom säkerhetsområdet riktas EU-finansieringen på förebyggande åtgärder mot grov och organiserad brottslighet. Samarbetet mellan nationella brottsbekämpande myndigheter ska stärkas för att öka säkerheten vid EU:s yttre gränser och stöda insatser mot terrorism.
Dessutom inledde kommissionen under 2017 en förberedande åtgärd för EU-finansierad försvarsforskning. Totalt budgeteras 90 miljoner euro för perioden 2017-2019 för att finansiera forskningssamarbete om innovativ försvarsteknik och försvarsprodukter.
Bollen ligger nu hos EU-parlamentet och medlemsländerna, som måste förhandla fram en kompromiss om budgetförslaget.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab