Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.6.2017 / Landsbygdens Folk
Stopp på förhandlingarna om nya ekoförordningen
Den sista och avgörande förhandlingsrundan mellan medlemsländerna, kommissionen och EU-parlamentet skulle enligt tidtabellen slutföras inom maj månad, men ordförandelandet Malta drog i nödbromsen.
Hela 18 av 27 medlemsländer föredrog ett avbrott i samtalen. Alltför många svåra frågor står fortfarande öppna. Grälet om otillåtna rester av växtskyddsmedel i ekologiska produkter är en av flera punkter som splittrar länderna. Ingen kompromiss är ens i sikte.
Hälften av delegationerna håller fast vid den ursprungliga positionen att inga gränsvärden ska få införas för ekologiska livsmedel. Resten av länderna kräver en tröskel som är lägre än den som gäller inom konventionell odling.

Växthusodlingen splittrar nord och syd
En annan olöst fråga är den ekologiska odlingen i växthus på nordliga breddgrader. Kravet på markkontakt förorsakar oro i EU:s nordliga länder, eftersom det i praktiken skulle göra slut den ekologiska växthusodlingen.
Inga kompromisser som kunde lösa knuten har hittills presenterats, fastän frågan har stötts och blötts i flera månader. Eftersom tvisten förefaller omöjlig att lösa, har det maltesiska ordförandeskapet givit upp.
EU:s jordbruksministrar ska ännu dryfta förutsättningarna för fortsatta förhandlingar om ekoförordningen vid nästa rådsmöte den 12 juni i Luxemburg. Om utsikter till enighet finns, kan trilogen fortsätta mellan EU:s institutioner.
Då skulle förhandlingarna fortsätta under det nya ordförandelandet Estlands ledning. Alternativet är att helt slopa reformen av ekoförordningen. EU-parlamentets föredragande i frågan, tysken Martin Häusling (grön), kritiserar oenigheten bland medlemsländerna.
Enligt Häusling noterades flera positiva signaler under förhandlingarna, så sent som föregående vecka. Häusling anser att förslaget till ekoförordning medför många förbättringar för EU:s ekoproducenter och kräver nu en förklaring av Rådet.

Tyska ekoproducenter vill helst stoppa förslaget
Men kritiken på fältet är massiv. De stora tyska organisationerna för ekologisk odling har redan länge protesterat mot reformen och krävt att processen avbryts. Producenterna befarar att reglerna blir för krångliga.
Den ekologiska producentorganisationen BÖLW betraktar det föreliggande förslaget som en samling opraktiska bestämmelser som genererar ett sammelsurium av onyttiga data. Det gynnar varken bönder, förädlare eller handeln.
Ekoförordningen har urartat till en långkörare som inget ordförandeland har rått på genom åren. Det första förslaget lades fram av kommissionen redan våren 2014. Motiveringen var att den gamla förordningen från 2007 inte längre fyllde tidens krav.
Förslaget var från första början illa omtyckt och har i flera repriser varit på väg att kasseras. Sju ordförandeländer har genom åren kämpat och kompromissat utan framgångar. Ekoförordningen förblir en svår nöt - om den nu inte helt dras tillbaka.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab