Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.6.2017 / Landsbygdens Folk
Hogan planerar förslag för rättvisare affärsmetoder
Frågan har diskuterats länge inom EU-kommissionen, parlamentet och i medlemsländerna. Copa-Cogeca har efterlyst konkreta åtgärder. Redan för mer än ett år sedan lovade Hogan att ta itu med frågan.
På det informella ministermötet i Malta förra veckoslutet sade Hogan att han kommer att lägga fram ett politiskt förslag. Det ska bygga på idéer från en expertgrupp under ledning av Nederländernas tidigare jordbruksminister Cees Veerman.

Dags ge tigern tänder
Då expertgruppen presenterade sitt förslag senaste höst, jämförde Veerman den nuvarande lagstiftningen med en tandlös tiger. Det är hög tid att utrusta tigern med vassa tänder, rekommenderade holländaren.
Enligt Veerman borde EU införa en instans som sanktionerar inköpare som släpar med betalningarna eller behandlar sina leverantörer illa. I Storbritannien och Spanien finns sådana institutioner, men de agerar bara nationellt.
Situationen oroar de europeiska producenterna, som efterlyser rättvisa för de svagare länkarna i livsmedelsbranschens värdekedja. Copa-Cogeca kräver sedan länge regler och sanktioner mot orättvisa affärsmetoder. Men hittills har kraven inte hörsammats.
Veerman-rapporten rekommenderar att svaga aktörer inom livsmedelskedjan ska skyddas i lag. Viktiga aspekter är jordbrukarens position i livsmedelskedjan, risker och transparens och tillförlitlig information om priser på marknaderna.

Klarhet behövs om kartellrätten
Rapporten har fått stor uppmärksamhet, inte minst i EU-parlamentet, som också har rest krav på ett regelverk mot orättvisa affärsmetoder. Frågan är dessutom nära förknippad med den knepiga kartellrätten.
Kravet är att jordbrukets producent- och branschorganisationer borde få tydligare ramar att avtala om priser för att stärka sin makt gentemot mäktiga inköpare. I det nuvarande läget löper sådana avtal risken att kollidera med kartellrätten.
Flera rättsfall ända upp i EU-domstolen visar att det ännu finns oklarheter på området. Hogan ska därför inviga kommissionären för konkurrensfrågor Margarethe Vestager i samtalen.
Förslaget till en EU-lagstiftning är att vänta inom detta år, sade Hogan.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab