Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.6.2017 / Landsbygdens Folk
Livsmedelsbranschen viktig för Finlands ekonomi
Branschen sysselsätter tillsammans nästan 340.000 människor, berättar forskare Marja Knuuttila som presenterade rapporten på en information i tisdags. Det motsvarar 13 procent av den sysselsatta befolkningen. I siffran har de 250.000 som jobbar direkt inom branschen samt de cirka 86.000 som delvis jobbar via inhemska anskaffningar räknats in.
- Den senare siffran handlar till exempel om sådana som jobbar inom servicebranscherna med stödverksamhet för produktion och affärsledning, trafik, handel och byggande, säger Marja Knuuttila. Andelen av de sysselsatta inom service i anslutning till livsmedelsbranschen har ökat, vilket kompenserar minskningen inom jordbruket.
I vilket fall som helst är jordbruket fortfarande den största enskilda sysselsättaren inom branschen med 83.500 sysselsatta. Därefter kommer bespisningsservicen med 68.000, handeln med 61.600 och industrin med 37.600.

15 miljarder euro i förädlingsvärde
I förädlingsvärde bidrar livsmedelsbranschen med drygt 15 miljarder euro till vår nationalekonomi, vilket är närmare 9 procent av hela landets förädlingsvärde.
Det är en liten sänkning jämfört med tidigare och här pekas importstoppet till Ryssland ut som den främsta orsaken. Det är främst jordbruket och livsmedelsindustrin som har drabbats.
Luke har också utrett var livsmedelsbranschen sysselsätter mest och kommit fram till att det är i Nyland och i Egentliga Finland.
- I Egentliga Finland finns det mycket jordbruk och livsmedelsindustri, medan Nyland är centrum för servicebranscherna. I Nyland sysselsätter handeln och bespisningsservicen en stor mängd människor. De här människornas andel av den totala mängden sysselsatta i Nyland är dock inte så stor, förklarar Marja Knuutila.
Nämnas kan också att partihandeln mycket långt är koncentrerad till Nyland.
Jämfört med andra branscher skapar livsmedelsbranschen däremot mest förädlingsvärde i Österbotten och Tavastland samt Savolax. Den största ekonomiska betydelsen för regionen har branschen i Södra Österbotten.

Bidrar med skatter och avgifter
Livsmedelsbranschen bidrar också med betydande skatter och avgifter av skattenatur, över 9 miljarder euro. Här utgör beskattningen av löner och företag 4,8 miljarder. Därtill kommer acciser och mervärdeskatt på konsumtion.
Branschens andel av alla skatter och avgifter av skattenatur är cirka 10 procent.
Investeringarna inom branschen är 2,3 miljarder årligen, det är dryga 5 procent av investeringarna inom vår nationalekonomi. Jordbruket är den största enskilda investeraren med 1,1 miljard.

Möjlighet att växa viktigt
Utredningens finansiärer, bland andra producenterna, framhåller vikten av att skapa goda möjligheter för att förbättra branschens konkurrenskraft och tillväxt. De anser det är positivt att de politiska beslutsfattarna har tagit några steg i rätt riktning genom att förenkla regelverket och stöda en utveckling av exportförutsättningarna.
På en fråga om de inhemska råvarornas, det vill säga jordbruksprodukternas, betydelse för livsmedelsindustrin kan verkställande direktören för Livsmedelsindustriförbundet Heikki Juutinen berätta att cirka 80 procent av råvarorna inom matproduktionen torde komma från hemlandet.
- Åtminstone mejeriernas mjölk är så gott som helt och hållet inhemsk, likaså största delen av köttet och spannmålen som ingår i processen, sade han.

Tvivlarna bör läsa denna rapport
Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) säger i en kommentar att samarbete inom branschen är viktigt. Han hänvisar till regeringsprogrammet vars mål är att få branschen att växa.
- Det är också bra att vi äntligen talar om export, säger han. Det är bland annat exporten som främjar tillväxten i branschen. Vi måste fortsätta att jobba för den. Jag har mitt pass liggande redo för eventuella uppdrag som berör vår export, vilket alla inom sektorn bör ha.
För dem som under de senaste dagarna har ifrågasatt livsmedelsbranschens värde och betydelse för samhället har minister Leppä inte mycket till övers. Adressen till ekonomen och riksdagsledamoten Juhana Vartiainen från samlingspartiet torde vara klar.
- Det finns sådana som rentav anser att branschen är en belastning. Jag kan verkligen rekommendera att de läser Lukes utredning, säger ministern.
Ett bekymmer är enligt Jari Leppä jordbrukets svaga lönsamhet. Här kommer han med en vädjan till de övriga leden inom kedjan, det torde vara en vink till handelsledet den här gången:
- De som inte ännu har insett hur allvarligt läget är borde också bekanta sig med rapporten. Om de ändå inte heller efter det ämnar agera för att förbättra situationen för jordbruket då är läget verkligen bekymmersamt, säger minister Leppä.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab