Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.6.2017 / Landsbygdens Folk
Slut på ekogrisarnas utevistelse?

Grisfarmaren Steve Nyholm, ordförande för SLC:s ekoutskott, berättar att han och sonen Tommy redan i fjol fattade beslutet att sätta upp ett 2 meter högt staket på ett avstånd av cirka 8 meter från uterasthagen på Skogsjö gård. Staketet har täta maskor, är nergrävt i marken och finns runt hela grisfarmsområdet.
- Kommer ett vildsvin i närheten av vår gård så kan det inte komma åt att nosa på våra grisar. Jag har gått svinpestkurserna och vet att smittan sker via sekret, så risken är stor i fall djuren kommer åt att nosa på varandra, säger Nyholm.

Tog saken i egna händer
I nuläget finns det inga garantier för att staketet Nyholm uppfört räcker som skyddsåtgärd, men ifall Evira skulle anse att det inte gör det måste grisarna enligt Nyholm ändå få behålla sin ekostatus, trots att de inte längre har möjlighet att vistas ute.
- Min starka åsikt är att ett skyddsnät runt hela farmen definitivt borde möjliggöra att grisarna kan vara ute som vanligt. Inga obehöriga slipper igenom staketet, varken vildsvin, björnar eller harar.
Eftersom Steve Nyholm tog saken i egna händer och byggde staketet utan att ansöka om understöd på förhand, har han inte fått ekonomisk hjälp för projektet.
- Jag valde att bygga genast. Jag sover tryggare på natten när jag vet att ingen kan ta sig in till mina djur, trots att det egentligen är fel att vi själva ska bekosta nät runt våra farmer. Staketen borde ju egentligen sättas mot ryska gränsen.
Det är oklart i fall det i nuläget finns vildsvin i Nykarlebytrakten och i så fall hur många.
- Många individer tror jag inte det handlar om, men i fjol såg det lokala jaktlaget två vildsvin på området. Jag förstår ändå mycket väl att Evira tagit tag i detta eftersom det skulle vara en katastrof för hela landet om någon av våra gårdar drabbades, säger Nyholm.

Vildsvinsfarmer och jägare kan utgöra smittorisk
Han poängterar ändå att den allra största risken är vildsvinsfarmerna som det finns ganska många av i landet.
- Jag gissar att det rör sig om ett hundratal farmer och de djuren vistas ju ute och kan därmed potentiellt rymma. De här farmerna kommer naturligtvis också att vara tvungna att bygga skyddsstängsel.
Finländare som åker och jagar vildsvin till Estland kan utgöra en stor smittorisk, i fall de hämtar med sig vildsvinskött eller jakttroféer hem från resan.
- Smittan kan till och med ske via någon som har hämtat med sig salami utomlandsifrån och klappar om en gris efter att ha rört vid salamin, berättar Nyholm.
På Skogsjö har ekogrisarna möjlighet att själva bestämma om de vill vistas inne eller ute mellan maj och oktober. Smågrisarna som ännu diar är inne, men alla andra är ute på dagarna, också de stora suggorna.
- Det enda man måste vara på sin vakt med under soliga dagar är de högdräktiga suggorna som älskar att lapa sol lika mycket som vi människor. De kan bränna sig i solen och bli alldeles röda och det är inte alls bra, eftersom det ökar risken för missfall. Därför måste vi faktiskt ibland under soliga dagar stänga in dem, berättar Nyholm.

Smittar inte till mänskor
Afrikansk svinpest har tillsvidare aldrig påträffats i Finland, men sjukdomen förekommer allt oftare i våra närområden i Ryssland och Baltikum och kan spridas till Finland till exempel via vildsvin.
Sjukdomen är dödlig för svinen och ifall smittan kommer till Finland skulle det innebära enorma förluster för hela näringen. Dessutom skulle exporten lida, eftersom frihet från svinpest är ett krav åtminstone när det gäller export till Kina, Sydkorea, Japan och Singapore.
- Det här är helt klart en väldigt viktig fråga och vi uppfödare vill naturligtvis göra allt vi kan för att skydda våra djur, säger Nyholm.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab