Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
2.6.2017 / Landsbygdens Folk
Höjda avgifter räddar Ålandskomposten tillfälligt
- Dahlmans slakteri och fiskodlarna tar sitt ansvar för att komposteringen kan fortsätta. Också Ålands renhållning har muntligt gått med på högre avgifter, så nu kanske jag kan få verksamheten att gå runt på något sätt, kommenterar Bengt Karlsson.
- Men jag tror säkert att det för vissa skulle bli billigare att transportera bort avfallet från Åland, tillägger han.
Bakgrunden till den kritiska situationen beträffande Ålandskomposten är att landskapets närings- och miljöminister Camilla Gunell för ett par veckor sedan godkände att kompostering i komposteringstrummor uppfyller kraven i EU:s biproduktförordning för hantering av animaliska biprodukter.

Nya krav - ökade kostnader
Kompostens ägare och vd Bengt Karlsson var kritisk till att beslutet inte innehöll något löfte om det investeringsstöd på 200.000 euro som landskapet tidigare ställt i utsikt.
I stället krävdes att Ålandskomposten skaffar separat apparatur för krossning av avfallsfraktioner. Den totala investeringen för trumkomposteringen skulle därmed enligt Karlsson bli 400.000 euro dyrare än de kostnadsberäkningar som tidigare hade presenterats för landskapsregeringen och kompostens kunder.
I ett bemötande som registrerades hos landskapsregeringen den 26 maj meddelade Ålandskomposten att ifall landskapsregeringen inte senast den 30 maj beviljar finansieringsstöd för satsningen på trumkompostering kommer företaget inte längre att ta emot slakt-och fiskavfall från den 1 juni.
Däremot lovade Ålandskomposten fortsättningsvis ta emot hushållsavfall "samt ombesörja en kontrollerad nedmontering av nuvarande anläggning".

"Val mellan pest och kolera"
Den 30 maj, fyra dagar efter Ålandskompostens bemötande, fattade landskapsregeringen med Camilla Gunell som föredragande beslutet att bevilja 200.000 euro som investeringsstöd under förutsättning att lagtinget beviljar pengarna i höst när landskapets andra tilläggsbudget behandlas.
I samband med beslutet hänvisades enbart till Ålandskompostens tidigare ansökan om investeringsstöd utan omnämnande att landskapet i efterhand hade ställt krav som enligt Karlsson innebär merkostnader på 400.000 euro.
Fortfarande måste Ålandskomposten vänta till hösten på det slutliga beskedet om stöd för komposteringstrumman, men Ålandskompostens miljötillstånd är i alla fall förlängt till årets slut.
- Det blir som att välja mellan pest och kolera och då gör man helst ingenting, kommenterar Karlsson.
Men sedan han på onsdagen hade diskuterat det nya läget med avfallsleverantörer och fått beskedet att de går med på höjda avgifter lovar Bengt Karlsson att fortsätta ta emot också de animaliska biprodukterna slakt- och fiskavfall.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab