Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
2.6.2017 / Landsbygdens Folk
Lång väntan är över - markägare vann besvär mot Karleby stad

- Vi var nog lättade när beslutet kom. Det har varit en lång och psykiskt påfrestande rättstvist med Karleby stad. Men rättvisan segrade till slut, säger Vidar och Mikael Brandt.
Det var Vasa förvaltningsdomstol som den 17 maj upphävde Karleby stads beslut att nyttja förköpsrätten till ett 25,5 hektar stort skogsskifte. Tvisten fick sin början 2014 när det aktuella skogsskiftet kom till försäljning. Ett skogsskifte som fram till 1970 hade tillhört Vidar och Mikaels far och farbror, men delades i storskiftet.
På grannskiftet på cirka 15 hektar, som tillföll deras far, har bröderna drivit en pälsdjursfarm i årtionden. Vidars dotter och svärson tog över farmen 2011 när Vidar sjukpensionerades.

Behöver marken som skyddsområde
Det aktuella skiftet kom till officiell öppen försäljning i Vasa. Skiftet är 10 meter från skugghusen.
- Därför lämnade vi in ett anbud, vann tävlan och köpte skiftet. Vi var glada eftersom det varit i vår släkts ägo i över 400 år. Vår pälsfarm behöver i dag en 300 meters skyddszon, dessutom ville vi köpa den för skogsbruk. Vi anser också att de som bedriver pälsfarmning helst själv ska äga skyddszonerna, säger de.
Trots att Karleby stad inte var med i anbudstävlan och inte visat intresse för skiftet tidigare beslöt den att använda förköpsrätten. Bröderna försökte förhandla med staden och erbjöd 2,9 hektar av skiftet för att undvika en rättstvist när de fick veta att staden tänkte använda sig av förköpsrätten.
- Stadsstyrelsen godtog inte förslaget utan beslöt ändå att använda sig av förköpsrätten, säger Vidar.
Det var i början av 2015 och bröderna ansåg att de blivit felaktigt behandlade. De fortsatte försöka diskutera med stadsstyrelsen, men utan framgång. Den enda utvägen var att besvära sig till Vasa förvaltningsdomstol.
- Stadens representanters besked var att de inte är rädda för en rättstvist, minns Mikael.

Otillräckliga motiveringar
Karleby stad yrkade på att besväret skulle avslås. Staden motiverade på flera olika sätt sin rätt till förköp. Bland annat att om staden i framtiden skulle vara tvungen att genom köp införskaffa ett motsvarande markområde för planering, eller ens en bråkdel av det, skulle köpesumman vara flerfaldigt.
Men enligt förvaltningsdomstolen är beslutet om förköp inte motiverat och hänvisar till förköpslagen. Domstolen konstaterar i sitt beslut att området som är föremål för förköpsförfarandet saknar detaljplan och att konkreta planer för området också saknas.
"På grund av det anser förvaltningsdomstolen att förutsättningar som ställs i 1 § 3 momentet i förköpslagen inte har varit uppfyllda då stadsstyrelsen har fattat beslut om nyttjande av förköpsrätten. Stadsstyrelsens beslut ska därför upphävas", skriver förvaltningsdomstolen i sitt beslut.
- Det var en stor lättnad när vi fick beskedet, säger Vidar och Mikael.

Fick hjälp av SLC och Jordägarnas värderingscentral
Stämningen var en en helt annan inför besväret. Bröderna kände sig mycket modfällda när de insåg att de blir tvungna att vidta rättsliga åtgärder. Problemet i sådana här fall är att få jurister är specialiserade på markjuridik.
De tog kontakt med Svenska lantbruksproducenternas centralförbund. SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin hänvisade dem vidare till Värderingscentralens verkställande direktör Helena Ålgars, som bland annat är specialiserad på jordrättsliga ärenden och rättegångar som rör fastigheter.
- Helena Ålgars förstod vikten av vårt ärende och hjälpte oss att lämna in besväret. Vi är mycket tacksamma över att det finns organisationer som SLC och Värderingscentralen som kan hjälpa till i sådana här frågor. Utan deras hjälp hade det varit svårare att komma vidare, säger Vidar och Mikael.

Städer tar lagen för lättvindigt
Olav Store, tidigare jordbrukare och granne som har hjälpt bröderna att gå vidare i ärendet, understryker den vikten.
- Alla jordbrukare och markägare bör komma ihåg att det finns tillgång till en sådan här service. Behöver man hjälp finns det att få av de här båda organisationerna, säger han.
Han är lika glad som bröderna Brandt att de vann i förvaltningsdomstolen.
- Många större expanderande städer beter sig framfusigt när det gäller rätten till förköp av mark. Jag har hela tiden varit mycket starkt kritisk till stadens agerande i den här frågan. Samtidigt vet vi att chanserna att i domstol vinna över en stad är mycket små.
- Staden trodde att den är starkare, större och klokare med politisk kraft bakom - men så här kan det gå när man tar lagen för lättvindigt. Stora städer har i markfrågor en fartblindhet, säger Store.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab