Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
28.4.2017 / Landsbygdens Folk
Första skeppet lastat med barrmassaved i Kristinestad

- Det känns mycket bra att vi har lyckats ro i hamn det här avtalet och att det första fartyget nu är lastat. Före midsommar anländer ett nytt fartyg, säger Jens Helenelund, skogsvårdsinstruktör vid Skogsvårdsföreningen Österbotten.
Det är skogsvårdsföreningens eget bolag Österbottens trä som har lyckats knyta ett mångårigt avtal med svensk aktör som vill förbli hemlig. Avtalet omfattar barrmassaved, huvudsakligen av tall som tas ut från skogarna i Sydösterbotten.
- Vi bygger som bäst upp ett lager av barrmassaved och det första fartyget lastades med cirka 4.500 kubikmeter virke. På årsbasis kommer det att handla om en ansenlig mängd barrmassaved som exporteras härifrån till Sverige, berättar skogsvårdsinstruktör Kjell Huldén.

Viktigt avtal för skogsägarna
Att Österbottens trä har lyckats förhandla fram ett avtal gynnar skogsägarna i Sydösterbotten. Situationen gällande barrmassa har nämligen varit mycket dålig under vintern på grund av överutbud och driftstopp vid cellulosafabrikerna i Jakobstad och Raumo.
- Utan det här avtalet och att det här fartyget nu lämnar hamnen skulle det inte ha funnits avsättning för virket och 5-6 maskinkedjor skulle ha blivit utan arbete efter jul, men i och med den här exporten har de nu full sysselsättning, säger Huldén.
Helenelund fortsätter:
- Och skogsägare som har gallrat egen skog skulle inte ha haft avsättning för virket. Det här är en situation som gynnar alla i den här regionen. Skogsägarna här applåderar exportmöjligheten.
Enligt de båda tas merparten av massaveden från dikeslinjer som har rensats i samband med iståndsättningsdikningar. Priset som den hemliga svenska kunden betalar är konkurrenskraftigt.
- Priserna är konkurrenskraftiga med de finländska och för Österbottens trä är exportverksamheten lönsam. På kort sikt lättar exporten på trycket gällande barrmassaved och på längre sikt hoppas vi också att det har en positiv inverkan på priserna i Finland, säger de.
Några kilometer från Björnö hamn i Kristinestad är hamnen i Kaskö synlig. Den hamnen tar årligen in ett par hundratusen kubikmeter björkmassaved från andra länder.
- Trots att det verkar vara överutbud importerar industrin massaved. Men till Kaskö importeras huvudsakligen björk- och aspmassaved, men också granmassaved. Med tanke på det är det mycket viktigt att vi kan exportera, konstaterar Huldén.
Exporten är också positiv för Björnö hamn som i princip varit oanvänd sedan man slutade ta in stenkol. Den svenska kunden var imponerad över hamnen.
- De ville komma hit och se exporthamnen och kunde inte förstå att en så här bra hamn kan stå oanvänd. Så den här exporten är också bra för hamnen i Kristinestad.

Sverige närmast
I höst inleder den nya fabriken i Äänekoski sin verksamhet. Men Helenelund och Huldén tror inte att det kommer att påverka avsättningen av massaved i Österbotten nämnvärt.
- Det är 270 kilometer till Äänekoski från Kristinestad. Transportkostnaderna dit blir för höga och detsamma gäller redan till Jakobstad. Sydösterbotten är något av en vit fläck och närmast är avståndet faktiskt till Sverige, cirka 150 kilometer.
- Det viktiga för skogsägarna i regionen är att vi nu har avsättning för barrmassaved i flera år, säger de.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab