|
21.4.2017 / Landsbygdens Folk
Atria vill sälja världens renaste mat
Atrias, liksom också andra inhemska producenters, kycklingproduktion är redan helt antibiotika- samt salmonellafri. Nästa steg är garanterat antibiotikafri grisproduktion.
Senast man medicinerat kyckling med antibiotika i Finland är för åtta år sedan. Kyckling som säljs under namnet Atria Perhetila kommer från och med hösten att ha en text på förpackningen som anger att fåglarna inte fått antibiotika under hela sin livstid.
Ren gris
Nu har också grisköttsproducenterna i samarbete med Atria startat en organiserat antibiotikafri produktion under namnet Ren gris (Ab-free Pork Line).
- Redan från början av nästa år kommer vi att ha köttpartier på marknaden som kan marknadsföras som helt antibiotikafria, säger Jaakko Kohtala, direktör för AtriaSika.
Det som möjliggjort detta är producenterna själva.
- De har på bred front meddelat sitt intresse för det här konceptet och de är stolta över att kunna erbjuda "världens renaste griskött" till både inhemska och internationella konsumenter. Dessutom är de beredda att garantera produktens kvalitet med sina egna namn, berättar Kohtala.
Resultatet av ett långsiktigt arbete
En av Atrias grisproducenter som är med i det antibiotikafria produktionskonceptet är Timo Heikkilä. På hans gård har man nyligen filmat en undervisningsvideo för hela EU-området.
- Visst har det funnits tider då vi producenter klagat på för stränga regler inom djurhållningen, men i dag är vi nöjda. På min gård har jag mycket stränga hygienkrav. De som vill besöka produktionsanläggningen måste duscha och byta alla kläder - det räcker inte med att dra på en overall.
Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio är glad över att producenter och livsmedelstillverkare nu börjar lyfta fram Finlands styrkor.
- Vi ska vara stolta över vår utmärkta djurhälsa. Den är på toppnivå och en av orsakerna är att våra myndigheter alltid varit väldigt stränga. Trots att myndigheterna under åren kritiserats för att vara omedgörliga kan vi nu i efterhand konstatera att det har lönat sig att vara sträng. Tack vare det långsiktiga arbete som gjorts har vi i dag en nivå på djurhälsan som de flesta andra länder bara kan drömma om. Jag skulle säga att vi i många fall är mellan 20 och 30 år före många andra då det gäller köttproduktionen, säger Husu-Kallio.
Hon nämner också bland annat övervakningsprogram för salmonella samt den så kallade OneHealthprincipen, som förenar folk och djurhälsa.
- Det som händer på djurgårdarna påverkar också människornas hälsa. Det är klart att det är betydelsefullt vad djuren äter och det är just på fodersidan som vi ännu kan göra ytterligare förbättringar. Vi är inte riktigt ännu där vi kunde vara, säger Husu-Kallio.
Strängt övervakad produktionskedja
Överlag anser Husu-Kallio att vi inte ska vara blyga för att berätta för både hemmamarknaden och världen hur bra vi är.
- I dag vill ingen sälja bulk - det är kvalitet som gäller. Och vi har riktiga framgångshistorier att komma med, vi som varit föregångare redan i tiotals år. Finlandsvarumärket är uppskattat utomlands men nu gäller det att agera.
Mika Ala-Fossi framför liknande tankegångar som Husu-Kallio och menar att man på Atria tänker börja prata om världens renaste mat.
- Vi har egna foderfabriker och kan faktiskt följa med hela produktionskedjan. Den är strängt övervakad och det måste vi nu börja använda till vår fördel. Dagens konsumenterna är upplysta och vill att livsmedelskedjan ska vara genomskinlig.
Vidare menar Ala-Fossi att det är ett miljömässigt gott val att äta inhemskt kött.
- Djurproduktionen förbrukar i ett globalt perspektiv mycket vatten, men det är inte ett problem i Finland. Den årliga regnmängden överskrider avdunstningen och det bildas mer grundvatten. Djurens foder baserar sig på inhemskt foder och utsläppen för transporterna är mindre än för importerat kött.
Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi
FOTNOT: Också HKScan har meddelat att man börjar producera 100 procent antibiotikafritt griskött. Det första partiet kommer ut på marknaden i juli 2017.
|
|