|
7.4.2017 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar vill ha enklare jordbrukspolitik
EU-kommissionens så kallade omnibusförslag strävar till att anpassa och förenkla CAP där det är möjligt. Finland, Sverige, Danmark och de tre baltiska staterna lämnade på måndagen in ett eget gemensamt förslag till kommissionen.
Enligt förslaget måste byråkratin inom jordbrukspolitiken rensas upp så att jordbrukarna faktiskt ser resultat. De sex länderna har lagt upp en lång förteckning med åtgärder som ska minska den administrativa bördan.
Stödkontrollerna borde reformeras. Administrationen måste bli smidigare så att överlappningar kan undvikas. Allt som allt syftar förslagen till att minska både jordbrukarnas och myndigheternas arbetsbörda.
Fem procent räcker för fokusområden
Agrarkommissionär Phil Hogan presenterade på mötet några förslag som gäller ekologiska fokusområden. Han konstaterade att fokusområdena redan täcker omkring tio procent av odlingsmarken.
Enligt tidigare planer borde den förpliktande andelen fokusområden höjas till sju procent men det är inte längre nödvändigt. Den nuvarande kvoten på fem procent är alldeles tillräcklig.
Kommissionen håller däremot fast vid sin åsikt att förbjuda växtskyddsmedel på ekologiska fokusområden. Några medlemsländer ville avvisa förbudet utan att lyckas mobilisera en kvalificerad majoritet.
Enligt Hogans tolkning ställer sig medlemsländerna därmed bakom kommissionen. Härnäst ska EU-parlamentets säga sin åsikt. Jordbruksutskottet i parlamentet går emot kommissionens förslag och försöker vinna tid.
Enligt de ursprungliga planerna skulle parlamentet och rådet enas om kommissionens delegerade akt före den 15 april. Fristen har nyligen förlängts till den 15 juni. Under tiden ska parlamentet förhandla vidare med kommissionen.
Köttskandalen förskräcker
EU:s jordbruksministrar diskuterade också den brasilianska köttskandalen. Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis har återvänt från Sydamerika efter förhandlingar med den brasilianska regeringen.
Enligt Andriukaitis ska alla köttpartier som anländer till EU från Brasilien undergå en grundlig säkerhetskontroll. Dessutom måste var femte leverans genomgå en mikrobiologisk provtagning.
Generaldirektören för det franska jordbruksministeriet krävde på mötet att EU ska förbjuda importen av kött från brasilianska delstater som har varit inblandade i skandalen. Tjeckien krävde ett komplett importförbud för brasilianskt kött.
Den ungerska delegationen hänvisade till de pågående samtalen om frihandel mellan EU och det sydamerikanska handelsblocket Mercosur. Enligt ungrarnas mening måste EU i detta avseende dra konsekvenser av den brasilianska köttskandalen.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg
|
|