Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
31.3.2017 / Landsbygdens Folk
Miljöpolitiker rasar mot EU-utredningen om glyfosat
Kemikalieinspektionen ECHA publicerade för drygt två veckor sedan ett utlåtande som går ut på att glyfosat är tryggt att använda. Utlåtandet baserar sig på stora mängder vetenskapliga data som anses bekräfta att glyfosat inte kan kopplas till cancer.
Utlåtandet ska ligga till grund för ett nytt förslag från EU-kommissionen att förnya tillståndet för glyfosat. Men objektiviteten ifrågasätts av en rad miljöpolitiker och -organisationer.
De hävdar att kemikoncernen Monsanto har haft sina fingrar med i spelet. Enligt anklagelserna skulle Monsanto ha manipulerat viktiga studier. Kritikerna anser att de industrifinansierade studierna väger för tungt i ECHA:s utlåtande.
ECHA avvisar kritiken. I ett uttalande för Agra-Europe försäkrar institutionen att utlåtandet om glyfosat baserar sig på alla tillgängliga vetenskapliga handlingar. Evalueringsprocessen har genomförts fullständigt enligt föreskrifterna.
Både oberoende studier och industrifinansierade rapporter har flutit in i utredningen, också om sambandet mellan glyfosat och cancer. Evalueringen av eventuella kopplingar till lymfkörtelcancer bygger enbart på oberoende källor, understryker ECHA.

Monsanto har fuskat, hävdar parlamentariker
En grupp politiker i EU-parlamentet tvivlar på ECHA-utlåtandets neutralitet. I ett brev till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hävdar 29 EU-parlamentariker från fem politiska grupper att allt inte har gått rätt till.
De flesta av undertecknarna representerar den gröna gruppen och socialdemokraterna (S&D). Dessutom medverkar några spridda representanter från tre andra grupper. De kräver att EU ska omarbeta sina vetenskapliga kriterier.
Det går inte an att bygga en riskanalys på potentiellt förfalskade studier. Kommissionen och dess ordförande ska garantera EU-institutionernas oberoende. Tillståndsprocessen för växtskyddsmedel måste reformeras, anser undertecknarna.
Martin Häusling, som är de grönas jordbrukspolitiska expert i parlamentets jordbruksutskott, kräver att kommissionen lägger korten på bordet. Han vill veta om manipulerade studier har påverkat ECHA:s eller EFSA:s ståndpunkter.
Enligt Häusling får EU inte besluta om ett förnyat tillstånd för glyfosat innan frågan har klarats upp. Om felaktigheter har förekommit måste institutionerna ompröva sina slutsatser om sambandet mellan glyfosat och cancer.

Motståndet trappas upp
Monsanto har skrupellöst utnyttjat situationen för att få ut sin produkt på marknaden, säger den tyska EU-parlamentarikern Maria Heubuch (grön) i jordbruksutskottet. Hon kräver att EU äntligen visar ryggrad och reformerar tillståndsförfarandet för pesticider.
Den tyska miljöorganisationen BUND sparar inte heller på krutet. Under rubriken "glyfosat och cancer - köpt vetenskap" kritiserar BUND på sin hemsida myndigheternas bedömningar av industrifinansierade studier.
BUND vill med alla medel stoppa planerna att förnya försäljningstillståndet för glyfosat. På hemsidan uppmanas läsaren att underteckna det europeiska medborgarinitiativet mot glyfosat.
Fram till början av denna vecka hade kampanjen samlat 514.000 namn. Målet är en miljon namn före slutet av juni. Nu kavlas ärmarna upp för spurten. Kampen om glyfosat kan ännu bli häftig.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab