Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
31.3.2017 / Landsbygdens Folk
EU dryftar totalförbud mot neonikotinoider
Den brittiska tidningen The Guardian var först ute med uppgifterna. Tidningen hänvisar till hemliga dokument som har läckt ut från kommissionen. Förslaget uppges gälla substanserna imidakloprid, tiametoxam och klotianid.
Det nyaste förslaget bygger på ett förslag från livsmedelsmyndigheten EFSA, som har plockat in nya, oberoende studier i sin evaluering av riskerna. EFSA har tidigare antytt att substanserna kan skada bin om de besprutas i växande jordbruksgrödor.
Om medlemsländerna är införstådda med kommissionens förslag, kan det nuvarande, treåriga förbudet ersättas av ett bestående förbud.
Enligt The Guardian ska EU-kommissionen lägga fram förslaget till omröstning den 17 eller 18 maj i den ständiga kommittén för växter, djur samt livs- och fodermedel. Medlemsländerna måste mobilisera en kvalificerad majoritet för ett förbud.
I så fall kunde förbudet träda i kraft i slutet av året. De tre substanserna skulle därefter bara tillåtas i växthuskulturer. Den europeiska växtskyddsindustrins lobbyorganisation ECPA betvivlar att förbudet går igenom.
Det nuvarande förbudet mot imidakloprid, tiametoxam och klotianid är tidsbegränsat. Det tillfälliga förbudet ska ge EFSA möjlighet att ompröva riskerna med neonikotinoidhaltiga betningsmedel och granulat.

Totalförbud i Frankrike
Enligt den urspungliga tidtabellen skulle rapporten föreligga sommaren 2017 och läggas fram till omröstning bland medlemsländerna i november. Den franska regeringen klubbade redan i fjol av ett nationellt förbud som träder i kraft 2018.
I det sammanhanget krävde den franska miljöministern Segolène Royal att förbudet snarast borde utvidgas till hela EU. Enligt Royal vore det ojust att odlare i länder som förbjuder neonikotinoider får konkurrensnackdelar inom EU.
Det finländska säkerhets- och kemikalieverket Tukes har beviljat dispens för betningsmedlen Elado FS 480 och Cruiser OSR för vårrybs och -rabs under vårbruket 2017.
Medlen innehåller tiametoxam och klotianid. Enligt Tukes saknas ersättande neonikotinoidfria betningsmedel för bekämpning av jordloppor. I Sverige har substanserna varit förbjudna. Där har odlingen av vårraps kännbart minskat.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab