Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
31.3.2017 / Landsbygdens Folk
EU kräver trovärdighet av Brasiliens köttindustri
EU-kommissionen beslöt senaste fredag att tillsvidare stoppa importen av kött från de 21 anläggningar som har stängts i Brasilien. Leveranserna ligger nere så länge utredningarna pågår. Sex av de misstänkta företagen har stängts helt och hållet.
Skandalen har koncentrerats till delstaten Paraná, där de stängda företagen befinner sig. I de övriga brasilianska företagen fortsätter verksamheten, men de får inte leverera kött för export. Produktionen för den inhemska marknaden kan upprätthållas.
Efter veckoslutet har de viktigaste importörerna Hongkong, Kina, Egypten och Chile på nytt öppnat sina marknader för köttimport från Brasilien, med undantag för de företag som misstänks för fusk.
Den brasilianska regeringen försöker nu dämpa uppståndelsen efter skandalen. Bland annat ombads världshandelsorganisationen WTO att avråda sina 163 medlemsländer från "godtyckliga" importförbud.
Regeringen hänvisade också till att bara 21 av landets omkring 4.000 slakteriföretag var inblandade i skandalen. Jordbruksminister Blairo Maggi försäkrade att inspektörerna inte har funnit några produkter som kunde vara skadliga för konsumenternas hälsa.

Ingen handel utan förtroende
EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis betonade på måndagen att frågan om importförbud inte är den primära orsaken till hans resa till Brasilien. Det handlar om att återställa förtroende.
Misstanken om korruption är oacceptabel. Konsumenternas hälsa står på spel, sade Andriukaitis. Kommissionen kräver mer information av Brasiliens myndigheter. EU ska också skicka egna experter till ort och ställe.
Diskussionerna med jordbruksminister Maggi handlade framför allt om effektiva kontroller. Maggi lovade att hans regering kommer att göra allt som är möjligt för att återställa den brasilianska köttindustrins förtroende i världen.
Värdet av exporten är 14 miljarder US-dollar per år. Kött är Brasiliens tredje viktigaste exportprodukt efter soja och järnmalm. Den viktigaste exportprodukten är fågelkött, men nötköttet spelar också en betydande roll. Exporten av griskött kommer på tredje plats.
EU stoppade importen av brasilianskt griskött redan 2010, då brister upptäcktes i produktionskedjan för hormonfritt exportkött. EU-inspektörerna befarade att det förbjudna tillväxthormonet ractopamin kunde hamna i köttet.
Hongkong, Kina, Egypten och Ryssland är det viktigaste importörerna av brasilianskt nötkött. Den överlägset största importören av fågelkött från Brasilien är Saudiarabien, före Kina och Japan.

Producentkritik från EU och USA
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca uppmanar EU-kommissionen att skärpa kontrollen för att stoppa brasilianskt kött som inte fyller EU:s egna standarder. EU måste på ort och ställe övervaka att kvaliteten motsvarar EU:s egna normer.
Den irländska producentorganisationen IFA lobbar för ett totalstopp för brasilianskt nötkött. Skicka tillbaka alla transporter och låt brasilianarna reda upp eländet själva, sade IFA-ordföranden Joe Healy på måndagen.
Krav på tuffare tag kommer också från producentorganisationerna i USA. Brasilien fick så sent som i fjol tillstånd att exportera färskt nötkött till USA, Nu är handeln i fara. Det amerikanska jordbruksministeriet har redan skärpt kontrollen av köttimporten.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab