|
31.3.2017 / Landsbygdens Folk
SLC:s slaktdjursutskott: Höstens utkast om ursprungsmärkning ska beaktas
Efter en gemensam diskussion mellan de berörda parterna förra veckans måndag skickade ministeriet ut ännu ett utkast till förordning. Det senaste utkastet följer i stort sett riktlinjerna från det utkast som gavs ut i februari och som är en något mjukare version än utkastet från i höstas.
Det senaste utkastet utgår liksom utkastet från februari från att märkningen bara gäller produkter som är tillverkade i Finland. Det omfattar alltså inte produkter som är tillverkade i andra EU-länder eller länder utanför EU. Enligt höstens utkast skulle bara EU- och EES-länderna samt Turkiet vara undantagna från reglerna.
Inte heller fastän produkterna är tillverkade i Finland behöver det enskilda ursprungslandet antecknas, i fall tillverkaren köper in mjölk- eller köttprodukter från flera länder i eller utanför EU.
Det räcker att meddela att varan innehåller mjölk- eller köttprodukter från "flera EU-länder", "flera länder utan för EU" eller flera "EU-länder och länder utanför EU". Den här möjligheten fanns förvisso med redan i förslaget från i höstas.
Det senaste utkastet har i vilket fall som helst försetts med en mening om att förpackningsmaterial som anskaffats innan den nya förordningen trätt i kraft och som inte uppfyller förordningens krav får användas fram till den sista augusti i år. I övrigt är avsikten att förordningen ska vara i kraft från och med 1 juni.
Gott från Finland-märket ett framsteg
Det senaste utkastet har också hållit kvar tillägget från februari om att de som använder Gott från Finland-märket på sin produkt inte behöver att rapportera skilt om ursprungslandet för mjölk- och köttprodukter. Det här upplevs som ett framsteg inom producentkåren.
Slaktdjursutskottet hänvisar i vilket fall som helst till Suomen Elintarviketietos gallup från januari i år, där 81 procent av konsumenterna anser det viktigt att ursprungslandet uppges på produkten.
"Läget har tillspetsats ytterligare i och med den omfattande köttskandalen i Brasilien", framhåller utskottet som också anser att det ligger i de finländska konsumenternas och producenternas intresse att förordningen inte urvattnas.
Vidare påminner utskottet om Frankrikes modell för ursprungsmärkning som också EU har godkänt.
"En klar och tydlig ursprungsmärkning är nödvändig", framhåller utskottet. "Att ha ursprungsklassificeringar bara enligt Finland-EU-utanför EU är inte tydligt och vi anser att det är illa också ur livsmedelssäkerhetens synpunkt."
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|