Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
31.3.2017 / Landsbygdens Folk
Billighetsampanjerna kan få följder för prisutvecklingen på sikt
För två månader sedan sänkte S-kedjan utförsäljningspriserna på frukt och grönt, vilket satte kaffet i vrångstrupen bland många växthusodlare. Samtidigt lovade aktören att prissänkningen inte kommer att påverka odlarpriserna. Förlusten står S-kedjan för, sa man då.
- Hittills har de hållit sitt löfte. Producenternas marginaler har inte naggats i kanterna. Vi har sålt till normala marknadspriser, medan bland annat S-gruppens utförsäljningspris är låga för säsongen. Det ser bra ut så här långt, säger Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör vid Närpes Grönsaker.

Ökad försäljning
Handelns strategi har tvärtom bidragit till mycket positivt, enligt honom. Försäljningen av frukt och grönt har ökat med flera miljoner kilo totalt sett enligt uppgifter i media.
- I januari brukar det infinna sig en lugnare period, en sorts baksmälla efter julen. Men i år kom vi ur den snabbare än vanligt och en orsak är att konsumtionen av grönsaker ökade tack vare handelns låga priser, säger Lundström.
Vintern har varit tuff för i synnerhet året runt-odlarna som producerar tomat. Odlarpriset var under de två första veckorna i år, innan handeln sänkte utförsäljningspriset, nere på rekordlåga nivåer kring 1 euro per kilo, vilket är rejält under lönsamhetsnivå.
Enligt beräkningar har man på Närpes Grönsaker ett tapp på cirka en miljon euro på tomathandeln från årets början till dags dato, jämfört med motsvarande period i fjol, på grund av det svaga priset i början på januari.
- Skadorna efter de här låga priserna går inte att ta igen under året med normalhandel och snittpriset för vecka 1-11 är på 2,30 euro per kilo när det sett till samma period för de sju senaste åren är 2,55 euro per kilo, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker.

Har återhämtat sig
Tomatpriserna återhämtade sig efter vecka 6 och är i dag uppe i 2,78 euro per kilo.
- Priset har stigit till hyfsade nivåer och vinterproduktionen har prismässigt återhämtat sig, men det täcker inte den dåliga starten på året, konstaterar han.
Gurkpriserna har däremot varit stabila.
- Situationen för gurkproducenterna har varit rätt bra, men under sportlovet sjönk priserna dramatiskt, vilket brukar inträffa varje år. Men läget har nu börjat stabilisera sig, säger Skullbacka.
Den stora frågan nu är vilka effekter handelns priskampanjer får på sikt. Inom Närpes Grönsaker finns en oro för att konsumenterna vänjer sig med billiga grönsaker året runt, vilket inte är hållbart.
- Det är inte normalt att konsumenterna kan köpa inhemsk tomat och gurka för kring tre euro per kilo mitt i vintern. Nuvarande konsumentpriser avspeglar inte den normala prisbildningen för produkterna och hur påverkas konsumtionen om eller då handeln ändrar sina strategier och återgår till normalpris?
Men för tillfället är det verkligen konsumentens julafton.
- Inhemska grönsaker kan inte vara inkastningsprodukt 365 dagar i året, säger Lundström.

Delar oron
Skullbacka delar oron. Låga priser nu försvårar kampanjer när säsongodlarna kommer in i bilden och det stundtals finns ett överskott på tomat och gurka.
- När det uppstår ett överskott brukar vapnet vara att ha en kort kampanj och sänka priserna tillfälligt och öka konsumtionen. Men i och med handelns prissättning, kan det bli svårt att öka konsumtionen med mindre kampanjer. Det kan hända vi ser effekterna av det här senare, säger han.
Trots den dåliga starten för tomatodlarna hoppas Skullbacka och Lundström på högsäsongen och resten av året.
- Det vänder snabbt och det är svårt att förutspå vad som händer på marknaden. Men vi ser ändå med tillförsikt på året, trots att utmaningarna som vanligt blir många, säger de.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab