Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
31.3.2017 / Landsbygdens Folk
SLC inför kommunalvalet: Mera finländskt till våra offentliga kök

- Den offentliga upphandlingen är ett av SLC:s viktigaste teman inför kommunalvalet. Det här är en fråga där våra lokalavdelningar gärna får vara aktiva och uppvakta kommunala beslutsfattare, säger SLC:s informatör Mia Wikström.
SLC har i veckan lanserat en ny upphandlingsbroschyr för upphandling av mat i offentliga kök. I broschyren uppmanas beslutsfattarna se till att kommuner, samkommuner eller andra upphandlande instanser ökar andelen ansvarsfullt producerad mat i sin upphandling. Tillsvidare finns broschyren endast i elektronisk form, men den tryckta versionen kommer inom kort.
- Broschyren har producerats dels som vägkost åt producenterna och dels som ett hjälpmedel för kommunala beslutsfattare och påverkare, berättar Wikström.

Hög kvalitet och totalekonomisk hållbarhet
Den förnyade upphandlingslagstiftningen, som bygger på EU:s upphandlingsdirektiv, trädde i kraft i januari i år.
- I och med de förnyelsen steg det nationella tröskelvärdet för varu- och tjänsteupphandling från 30.000 till 60.000 euro. Upphandlingar som underskrider tröskelvärdet faller utanför lagens tillämpningsområde och sköts som små upphandlingar, vilket kan förbättra små och medelstora företags möjligheter att bli leverantörer till de offentliga köken, förklarar Wikström.
Redan i juni 2016 slog statsrådet i sitt principbeslut fast att hög kvalitet och totalekonomisk hållbarhet vara målsättningen i upphandling av livsmedels- och måltidstjänster. Vid statliga livsmedelsupphandlingar ska man särskilt beakta goda odlingsmetoder med tanke på miljön, djurens välbefinnande och hälsa samt livsmedelssäkerhet.
- I praktiken innebär det här att offentliga storkök kommer att använda mer inhemska råvaror, säger Wikström.

Kervo har ökat andelen inhemskt till 80 procent
Flera städer och kommuner har gått in för att öka andelen inhemska råvaror i sina storkök, bland dem Kervo, som i februari meddelade att man helt övergått till inhemskt kött och förädlade köttprodukter i sina kök. Det enda undantaget är lammkött, som används till påsk.
Orsaken till beslutet är viljan att erbjuda kunderna möjligast rent kött av hög kvalitet och ett kött som inte innehåller till exempel antibiotikarester.
- Den nya praxisen har varit i kraft sedan början av mars, men är resultatet av ett långsiktigt arbete som började redan för fem år sedan då vi på allvar gick in för hållbar utveckling och en ökad andel närmat, berättar Kervos kosthållschef Liisa Eloranta.
Köttet i stadens kök har redan länge i hög grad varit inhemskt förutom vissa produkter som till exempel kalkon, kyckling och malet nötkött som man inte alltid fått som inhemska tidigare. I dag är graden av inhemska råvaror i Kervos storkök uppe i uppskattningsvis mellan 70 och 80 procent, uppger Eloranta.
- Man kan ju inte använda inhemskt som ett kriterium, men ett sätt att öka graden inhemska råvaror är att ställa kvalitetskriterierna högt.
Då det gäller ekologiska råvaror är 95 procent av grötflingorna som staden använder ekologiska.
- Det stora problemet då det gäller ekoprodukter är tillgängligheten. Vi har försökt med ekomjölk och ekonötkött, men det har inte gått att få tillräckligt stora leveranser, säger Eloranta.

Politikerna har ansvaret
Mia Wikström poängterar att det är politikerna som har ansvaret för att kommunerna verkligen ska gå in för att följa rekommendationerna och öka andelen finländskt och närproducerat i de offentliga köken.
- SLC rekommenderar att man börjar med att skriva in målsättningen i kommunens strategi och att man därefter i upphandlingsanvisningarna tar in kvalitetskriterier. Det är ett långsiktigt jobb, konstaterar Wikström.
Man kan lägga fram konkreta kvalitetskriterier för upphandlingen som beaktar goda odlingsmetoder, djurens välbefinnande och livsmedelssäkerhet. Man kan också lägga fram detaljerade kvalitetskriterier enligt produktgrupp för exempelvis färskhet, spårbarhet, djurens välmående eller ekologiskt produktionssätt.
- På det här sättet kan beslutsfattarna garantera att den mat som köps in med offentliga medel också uppfyller de villkor som ställs på matproduktionen i vårt land.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab