Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
24.3.2017 / Landsbygdens Folk
Skandalen påverkar inte samtalen med Mercosur
Mutskandalen i Brasilien avslöjades vid en ömtålig tidpunkt. Denna vecka inleddes den andra förhandlingsrundan mellan EU och Mercosur i Argentinas huvudstad Buenos Aires. En av huvudpunkterna råkar vara de sanitära reglerna.
Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay hoppas på förbättrade exportmöjligheter för sitt kött till en öppnare EU-marknad. Mot den bakgrunden torde köttfusket i Brasilien åtminstone inte förbättra förhandlingsklimatet.

Brasilien står inte på dagordningen
EU-kommissionen försöker ändå tona ned det hela. En talesperson för handelskommissionär Cecilia Malmström sade i början av veckan att den brasilianska skandalen inte påverkar samtalen om ett handelsavtal.
Malmström och hennes stab påpekar att EU-samtalen inte enbart gäller Brasilien. Målet ett avtal med flera latinamerikanska länder. Brasiliens handelsminister Marcos Pereira har likaså poängterat att händelserna i Brasilien inte står på dagordningen.
De sydamerikanska länderna hoppas på ett genombrott för handeln inom detta år. Länderna vill framför allt exportera mer kött till EU. USA:s protektionistiska handelspolitik har den senaste tiden ökat intresset för ett avtal mellan EU och Mercosur.
De europeiska producenterna är mindre förtjusta i samtalen. I ett pressmeddelande på tisdagen underströk Copa-Cogeca att all import av livsmedel från Sydamerika måste uppfylla EU:s krav på matsäkerhet och spårbarhet.
De senaste dagarnas händelser visar att standarderna i Sydamerika inte motsvarar EU-nivå. Kommissionen måste se till att importen från Sydamerika möter gällande krav. Den får inte inkräkta på den inhemska produktionen, betonar Copa-Cogeca.

Irländska producenter kräver importförbud
Irland hör till de mest Mercosur-skeptiska länderna i EU. Den irländska EU-parlamentarikern Mairead McGuiness har sänt ett brev till EU-kommissionen med krav på fler detaljer om avtalet.
Mot bakgrunden av det vi vet just nu, är risken för EU:s konsumenter alldeles för hög. Nötkött från Brasilien och andra mercosurländer borde inte alls finnas på dagordningen, sade McGuinness.
De irländska köttsproducenternas organisation ICSA kräver ett omedelbart importstopp för brasilianskt nötkött. I ett pressmeddelande betonar ICSA-ordföranden Patrick Kent att EU upprepade gånger har varnats för riskerna.
Det är upprörande att EU ger Brasilien en ny chans fastän flera rapporter har påvisat stora brister i mathanteringen. Enligt Patrick Kent skulle ett handelsavtal med Mercosur förstöra marknaden för producenter i Irland och EU med billigt och undermåligt nötkött.
De irländska producenterna följer noga EU:s restriktiva regler. Det är dyrt att producera kött av god kvalitet. Det minsta man kan vänta sig är att de inhemska producenternas insatser inte saboteras av billig import, heter det i pressmeddelandet.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab