Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
24.3.2017 / Landsbygdens Folk
Argentinas nötkött förlorar sitt goda rykte
Till och med argentinarna själva medger att nötköttet inte längre håller samma mått som för tio år sedan. De riktiga biffarna från Pampas är extremt möra, då boskapen ständigt är i rörelse. Gräset ger köttet en speciell smak. Men tiderna förändras.
Argentina var en gång världens viktigaste exportör av nötkött. Numera har landet halkat ned till en elfte plats. Den främsta anledningen är välmenande, men dåliga politiska beslut som allvarligt har skadat landets köttproduktion.
Ännu i början av 2000-talet löpte exporten av argentinskt nötkött som smort. Nackdelen var att köttpriset började stiga på hemmamarknaderna. Utvecklingen oroade den dåvarande peronistiska presidenten Nestor Kirchner, som bävade för väljarnas gunst.

Statlig inblandning med förödande följder
Eftersom det höga köttpriset var en öm punkt för argentinarna, höjde Kirchner överraskande skatten på landets köttexport. Den nya exportskatten tvingade producenterna att avyttra sitt kött på hemmamarknaden till nedsatta priser.
På kort sikt var det en seger för presidenten, vars popularitet steg. Köttpriset sjönk och argentinarna fick igen råd att köpa mer kött. Det föranledde nästa president, Nestor Kirchners maka Cristina Fernández de Kirchner, att fortsätta med samma politik.
Köttproducenterna tröttnade snart på det låga priset som sänkte lönsamheten till en bottennivå. De svarade med att skicka bort sina biffkor från Pampas. Betesmarkerna omvandlades till odlingar av lukrativ soja för de stora agrarkoncernernas räkning.
Omställningen har gått mycket snabbt. Boskapen trängdes samman i feedlots, där biffdjuren matas med industrifoder av soja och majs. De nya metoderna förkortade kännbart boskapens uppväxt till slakt.
Köttdjuren från Pampas växer omkring två och ett halvt år innan de når sin slaktvikt. I feedlots förkortas tiden med ett helt år. Hela branschen förändrades med ett slag. Numera föds mer än hälften av Argentinas köttdjur upp i feedlots.
Argentinarna börjar nu erkänna att omställningen var ett misslyckande. Landet har halkat ner till en elfte plats i världens exportstatistik, långt efter konkurrenterna Brasilien och Uruguay.
Rationaliseringen har gått ut över kvaliteten. Dagens kött saknar den saftiga och möra konsistensen som är kännetecknande för traditionellt argentinskt kött. Det tvivelaktiga ryktet har redan hunnit sprida sig bland uppköpare ute i världen.

Liberal regering förnyar politiken
Argentinas nya liberala regering under president Mauricio Macri avskaffade den beryktade exportskatten på nötkött genast efter valsegern i december 2015. Sedan dess försöker landets nötproducenter reparera sitt skamfilade rykte.
Macri vill återställa en del av Argentinas förlorade marknader genom mer export. Hans regering hoppas framför allt på förändrade konsumtionsvanor hos Kinas medelklass och ett frihandelsavtal med EU via den sydamerikanska tullunionen Mercosur.
Argentinska boskapsproducenter som ännu inte har hoppat på sojatåget ser chansen att tjäna pengar med kvalitetskött från Pampas. Traditionell uppfödning på vidsträckta betesmarker och avel med goda köttdjur upplever en renässans.
Köttproducenterna efterlyser framför allt långsiktiga möjligheter att utveckla näringen utan politisk inblandning. Det återstår att se om Argentinas nötproduktion lyckas återhämta sig efter de många misstagen de senaste femton åren.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab