|
24.3.2017 / Landsbygdens Folk
Danskt ammoniakmål kan bli dyrt för jordbruket
Den dåvarande trepartiregeringens miljöminister Ida Auken initierade 2012 flera handlingsplaner för en grön klimatanpassning i Danmark. Bland annat förpliktade hon jordbruket att sänka sina ammoniakutsläpp med 24 procent fram till 2020.
I EU-jämförelse var de danska ambitionerna höga. De flesta andra länder nöjde sig med sex procent. Nu kan Aukens förpliktelse förvandlas till ett ekonomiskt problem för det danska jordbruket, varnar den nuvarande miljö- och matministern Esben Lukke Larsen.
EU-kommissionen håller fast vid gränsen
Enligt en aktuell prognos är målen hopplöst orealistiska. Danmark har mycket små chanser att nå upp till sin målsättning. I bästa fall kan utsläppen sänkas till 20 procent, varnar Esben Lukke Larsen i en kommentar för nyhetsbrevet Altinget.dk.
Enligt ministern har regeringen försökt förhandla med EU om att sänka det danska målet. Det går kommissionen inte med på, fastän EU-länderna i genomsnitt slipper undan med sex procent. Målet är inskrivet i EU:s NEC-direktiv om luftföroreningar.
Det kan bli dyrt för jordbruket och leda till tuffa åtgärder i en sektor som sedan tidigare är pressad. Reduktionsmålen kan bli en kvarnsten kring halsen för jordbruket. Jag är mycket bekymrad över läget, skriver Esben Lukke Larsen.
Han jämför situationen med läget i Nederländerna, där jordbrukarna måste slakta 150.000 kor för att klara sin EU-kvot för fosforutsläpp. Faran är stor att Danmark hamnar i en liknande situation, säger ministern.
I värsta fall kan delar av den danska produktionen flytta till länder med slappare bestämmelser om utsläpp och djurvälfärd, tillägger han.
Jordbruket har redan gjort sin läxa
De danska producentorganisationerna rasar mot den tidigare miljöministern och hennes ensidiga löften. Det är fint att vara ambitiös, särskilt på andras vägnar, kommenterar branschorganisationen Landbrug & Fødevarer syrligt.
L&F-viceordföranden Lars Hvidtfeldt påminner om att Ida Auken införde de nya målen utan att alls kolla med jordbruket om planerna var praktiskt genomförbara. Ingen frågade jordbrukarna, fastän de sist och slutligen skulle göra jobbet.
Hvidtfeldt ifrågasätter också lagligheten i den politiska beredningen. Informationen till Folketinget var bristfällig, på gränsen till vilseledande. Besluten föregicks aldrig av en normal demokratisk process – en tvättäkta skandal.
Han understryker att protesterna inte får uppfattas som ett typiskt klagomål från jordbruket. Enligt Hvidtfeldt har det danska jordbruket faktiskt sänkt sina utsläpp av ammoniak med 17 procent sedan 2005.
Nu måste jordbruket lida för att en tidigare miljöminister ville glänsa med ambitiösa mål. Arbetsplatser kan försvinna, tusentals djur måste kanske dödas och jordbrukets utveckling rullas tillbaka, befarar Hvidtfeldt.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg
|
|