Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
24.3.2017 / Landsbygdens Folk
Nordiska producenter lobbar för eko på bord
I sitt brev framhåller SLC, MTK, svenska LRF och danska L&F sin allvarliga oro över de pågående förhandlingarna mellan EU-institutionerna om ekoförordningen. Förbudet mot så kallade avgränsade bäddar är ännu inte undanröjt.
Organisationerna argumenterar att det varken är praktiskt eller ekonomiskt möjligt för nordiska ekologiska producenter att anpassa sina nuvarande produktionssystem till fordringarna. Förslaget skulle betyda slutet på den ekologiska växthusodlingen i Norden.
De nordiska länderna har en lång tradition av ekologisk odling i avgränsade bäddar. Klimatet med korta och ljusa somrar och mycket långa, mörka och kalla vintrar kan kompenseras genom odling i bäddar, säckar eller krukor.
Metoden har använts i växthus så länge ekologisk produktion har praktiserats i de nordiska länderna. Organisationerna framhåller dessutom att produktionen i avgränsade bäddar har många fördelar.
Bland annat minskar risken för jordbundna sjukdomar kännbart då odlingssubstratet lätt kan bytas ut. Det går att återanvända överskottsvattnet och det slutna systemet eliminerar riskerna för utsläpp av gödselmedel i miljön.
Trilogförhandlingarna om förslaget till ekoförordning pågår för fullt mellan kommissionen, rådet och EU-parlamentet. Odling på avgränsade bäddar är ett livsvillkor för den nordiska växthusodlingen medan andra länder betecknar markkontakt som en principfråga.
Brevet till Hogan har undertecknats av SLC-ordföranden Holger Falck, MTK-ordföranden Juha Marttila, LRF-ordföranden Helena Johansson och viceordförande Lone Andersen från danska Landbrug & Fødevarer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab