Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
24.3.2017 / Landsbygdens Folk
Ett jordbruk fritt från stöd praktiskt omöjligt att genomföra
– För en jordbrukare vore det bästa att producera en vara och få betalt för den. Inkomsten ska komma från det vi producerar. Jag tycker att motionen är intressant. Som långsiktigt mål borde vi sträva mot ett jordbruk som klarar sig utan stöd. Men jag har ingen aning om hur det skulle genomföras i praktiken, säger Niclas Sjöskog.
Sjöskog från Purmo lokalavdelning var en av de som deltog i debatten när ÖSP:s fullmäktige sammanträdde i måndags i Solf. Det var just Purmo lokalavdelning av ÖSP som lämnade in en motion som ifrågasatte nyttan med finansiella stöd inom EU.

Svåra att avskaffa
Förbundsstyrelsen konstaterade i sitt svar att det är en stor utmaning att avskaffa stödsystemet som inte endast berör Finland eller EU utan också länder som USA och Kanada. Det är inte heller bara en fråga om att konkurrensen skulle förvridas.
– Ifall vi Finland i framtiden fortsättningsvis ska vara självförsörjande ifråga om mat och hålla landsbygden bebodd behöver vi jordbruksstöd. Stöden påverkar inte heller endast jordbrukaren utan också konsumenten som kan köpa mat till ett förmånligare pris, skriver styrelsen, som dock har förståelse för motionärens resonemang.
Det hade också många av fullmäktigeledamöterna.

Frestande att slippa byråkratin
– Beroende på produktionsgren krävs det inte ett så mycket högre pris för att kompensera stöden, men det är klart att de ger en trygghet också. Men är det någon som har räknat ut hur mycket byråkratin kring stöden kostar? Det är inte lågavlönade personer som jobbar med det här, säger Tobias Dahlbom från Pörtom lokalavdelning.
Han fick medhåll av Christer Finne från Solf.
– Det skulle vara frestande att slippa den där byråkratin. För egen del handlar det inte om många cent till för att kompensera stödbortfallet, men samtidigt är stödet en form av skördeskadeersättning om skörden misslyckas, konstaterar frilandsodlaren.

Borttagna stöd höjer inte producentpriset
Mats Nylund frågade om att stöd som redan avvecklats har gynnat prisutvecklingen inom en bransch.
– Ta potatissektorn som exempel. Trots att potatisstödet försvann har det inte bidragit till ett högre pris. Det är ytterst svårt att kompensera ett stödbortfall och få en marknadseffekt, konstaterar Nylund.
ÖSP:s ordförande Tomas Långgård konstaterade att frågan är mycket svår, i synnerhet med bakgrunden att hela världen stöder sin egen livsmedelsproduktion. Däremot kunde stödrättigheter och tvärvillkor slopas, anser han.
– EU förbereder som bäst nästa reform av den gemensamma jordbrukspolitiken. Jag kunde tänka mig ett slopande av stödrättigheter och tvärvillkor för det skulle göra livet på gårdsnivå mycket enklare. Mest byråkrati finns där.
– Men tänk om EU skulle ta bort stöden till spannmålsodlarna. Skulle det påverka marknadspriserna positivt? Om det inte skulle göra det så är det vi producenter som lider av det, säger han.
Fullmäktige konstaterade vidare att handeln tar ut en stor del av stöden genom att justera priserna uppåt och ta en stor del av kakan själv.
– Det är sant att andra tar stora delar av priset. Det här ser man just nu på i en rapport som EU-kommissionen har beställt. Jag hoppas att kommissionen kan arbeta för att förbättra en hel del saker som missgynnar vi jordbrukare.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab