Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
22.3.2017 / Landsbygdens Folk
Lindrade utrymmeskrav en lättnad för svinproducenterna

Förordningen stadgar bland annat om svinens utrymmeskrav i gruppboxar för avvanda grisar, slaktsvin och gödsvin, numera i huvudsak enligt en linjär modell. Hittills har vi haft en trappstegsmodell för minimikrav på fria golvytor i gruppboxar.
– Trappstegsmodellen medförde orimliga skärpningar från ett steg till följande, säger Tomas Långgård. Att vi nu fått en linjär modell är mycket bättre. Den beaktar också svinens naturliga tillväxt.
Ett exempel från trappstegsmodellen var att när grisarna vägde högst 30 kilo räckte en yta på 0,4 kvadratmeter per djur, men när de blivit tyngre än 30 kilo, krävdes en halv kvadratmeter.
Nu blir det i stället en modell som följer EU:s minimidirektiv för grisar under 10 kilo. För den klassen räcker 0,15 kvadratmeter per djur.
När grisarna är i klassen 10–95 kilo räknas numera djurets vikt och delas med 130 och därtill läggs alltid 0,17 kvadratmeter. Ett djur som till exempel är 12 kilo kräver enligt det här en yta på 0,26 kvadratmeter (12 kilo/130+0,17). Om djuret är 52 kilo måste ytan vara 0,57 kvadratmeter.
I och med ändringen får vi nu i Finland ganska långt samma utrymmeskrav för svin som i det västra grannlandet Sverige.
Kraven på utrymme är dock fortfarande högre än vad EU:s lagstiftning förutsätter.

Övergångstiden skulle ha tagit slut

Övergångstiden för de tidigare utrymmeskraven som fastställdes 2012 skulle ha tagit slut i början av nästa år. Man har dock bedömt de tidigare kraven som osmidiga. De lär rentav ha utgjort ett hinder för avvänjning av smågrisar på sådana gårdar där man skött avänjningen genom att suggan tas bort och smågrisarna finns kvar i boxen.
De krav som nu godkänts följer i huvudsak en stigande trapplös skala liksom i Sverige.
De nya utrymmeskraven har varit i kraft sedan i måndags. För nya svinhus tillämpas de genast. Svinhus som renoveras ska fylla de nya kraven när renoveringen är slutförd.
Svinhus som hade produktion när förordningen trädde i kraft ska fylla de nya kraven senast 1 januari 2025. I de här svinhusen får också golvytan under utfodrings- och liggboxar fram till den 31 december 2027 räknas till den sammanlagda fria golvytan i gruppboxar för suggor och gyltor.
De svinhus som hade produktion redan före 31 december 2012, när den förordning som nu ändrades trädde i kraft, får alltså en förlängd övergångstid som gäller till 2025. Bland de här gårdarna hade många varit tvungna att genomföra omfattande investeringar, ifall övergångstiden hade tagit slut vid utgången av det här året.

Ändringarna ansågs nödvändiga

Enligt jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande har ändringarna ansetts nödvändiga bland annat på grund av den utdragna ekonomiska krisen inom svinproduktionen. Lönsamheten har varit mycket dålig redan i åtskilliga år. Investeringarna i svingårdarna har i praktiken stannat av och nödvändiga reparationer har inte kunnat förverkligas.
Enligt beräkningar inom branschen skulle ett slut på övergångstiden i början av nästa år ha förorsakat tilläggskostnader på i värsta fall upp till 77 miljoner euro under resten av det här året. Detta bör även sättas i relation till att det inte finns några tecken på att marknaden förbättras under de följande 3-5 åren.
Dessutom har årskullarna av smågrisar blivit större under de senaste åren.

Text och foto:
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab