Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
17.3.2017 / Landsbygdens Folk
Allt fler vargangrepp på husdjur i Mellaneuropa
I början av 1900-talet var vargen så gott som utrotad i västra Europa. Först 1992 fredades den av EU. Sedan dess har beståndet stadigt ökat. Vargen har återvänt till nästan alla europeiska länder.
Vargen vandrar långa sträckor och anpassar sig till de mest olika förhållanden. Enbart i Tyskland och Polen uppehåller sig närmare 40 flockar. I Italien finns mellan 600 och 800 vargar.

Varglobbyn är starkare
Den europeiska strategin för samexistens mellan boskapsbete och varg har misslyckats kapitalt, säger Wendelin Schmücker som är fårfarmare och ordförande för stödorganisationen för fårskötsel i Tyskland.
Nästan dagligen rapporterar medierna om fall där vargar har rivit får eller kalvar på bete. Enligt Schmücker är vargarna inte skygga längre. De har lärt sig att attackerna mot husdjur inte utgör någon fara för dem själva.
Fårfarmarna är djupt oroade över situationen. Enligt officiella siffror finns det 46 flockar enbart i Tyskland. Vargen har blivit hemmastadd och utvidgar sina revir till nya områden, eftersom den saknar naturliga fiender.
Farmarna känner sig övergivna av politikerna. Det enda tillåtna receptet är att ställa upp stängsel kring betesområdet, men det är både dyrt och ineffektivt. Vargarna tar sig in i vilket fall som helst.
Inhägnaderna måste ständigt flyttas. Det kostar tid och arbete, klagar fårfarmarna. Vargarna kommer ständigt närmare utan att politikerna ingriper. Snart finns inga får kvar i trakter där vargen har flyttat in, förutspår Wendelin Schmücker.
Liknande problem har bönderna i berglandskapen i Schweiz, Italien och Österrike. Det har blivit omöjligt att skydda djur på bete från vargar. Jordbrukare och jägare kräver avskjutningskvoter som skulle göra det möjligt att hålla populationen i schack.
Frustrationen tar ibland desperata uttryck. Strax före julen skred några drabbade fårfarmare till drastiska åtgärder för att göra allmänheten uppmärksam på problemet. De ställde ut rivna fårkadaver till påseende på julmarknaden i Hannover.

Svag tilltro till politiken
Den tyska jordbruksministern Christian Schmidt har lovat att driva på politiska åtgärder som tillåter en begränsad jakträtt på närgångna vargar. I ett tätbefolkat land måste man sätta gränser, anser ministern.
Men initiativet stöter genast på patrull hos miljöorganisationer och miljöministeriet. Miljöminister Barbara Hendricks går inte med på att diskutera frågan. Hon påpekar att Tyskland har skrivit under konventionen för artskydd.
Konventionen skyddar vargen på samma sätt som den skyddar giraffer, elefanter och lejon. Det finns ingen anledning till undantag. Tyskland förväntas följa reglerna såsom vi vill att andra ska göra, säger ministern.
Miljöstyrelsen Bundesamt für Naturschutz betraktar vargpolitiken som en av de mest lyckade naturskyddsåtgärderna någonsin. Vi får inte glömma att människan är vargens värsta fiende, säger kanslichef Beate Jessel.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab